Μπαχάρι

Από τον κατάλογο των μπαχαρικών, δεν μπορεί βεβαίως ποτέ να λείπει το …μπαχάρι, που όπως καταλαβαίνετε έχει δώσει το όνομά του σε όλη αυτή την κατηγορία ουσιών. Είναι αυτοφυές στην περιοχή της Κεντρικής Αμερικής και το έφερε στην Ευρώπη ο Κολόμβος ανακαλύπτοντάς το στην Τζαμάικα στο πρώτο του ταξίδι. Έχει μία καταπληκτική αρωματική ιδιαιτερότητα, συνδυάζοντας τόνους από πιπέρι, κανέλα, γαρίφαλο και μοσχοκάρυδο (δηλαδή “τέσσερα σε ένα”…) και μάλιστα οι ’γγλοι το ονομάζουν “allspice” (δηλαδή “όλα τα μπαχαρικά μαζί”)!

Έχει και αυτό καυτερή γεύση και αυξάνει την Πύρινη Ενέργεια, βοηθώντας σημαντικά στην πέψη των λιπαρών ουσιών των τροφών. Χρησιμοποιείται (ή μπορεί να χρησιμοποιηθεί) σε όλα ανεξαιρέτως τα φαγητά.