Μοσχοκάρυδο

Είναι γνωστό από τα πανάρχαια χρόνια στην ’πω Ανατολή, αλλά στην Ευρώπη εισήχθη από τους ’ραβες στις αρχές του Μεσαίωνα. Χρησιμοποιείται και ο καρπός αλλά και το περικάρπιο με τις πορτοκαλί ίνες που το περιβάλλουν.

Έχει θερμαντική δράση στον οργανισμό, αυξάνει το Pitta και μειώνει το Vata και το Kapha. Βοηθάει την πέψη και την απορρόφηση των θρεπτικών ουσιών, ειδικά των πλούσιων σε άμυλο και λίπος τροφών. Πρέπει να χρησιμοποιείται μόνο σε σκόνη και μάλιστα σε μικρή ποσότητα. Βοηθάει την έκκριση γαστρικών υγρών, καταπολεμά τον μετεωρισμό και τα αέρια της κοιλιάς και γενικά “ανοίγει” την όρεξη.

Δύο γνωστοί βοτανολόγοι του 17ου αιώνα (J.H.Dietz και C.F.Paullini) αναφέρονται λεπτομερειακά στο μοσχοκάρυδο και τη δράση του στον ανθρώπινο οργανισμό, αναφέροντας μάλιστα πολλές πληροφορίες για 138 διαφορετικές ασθένειες τις οποίες λέγεται ότι το μοσχοκάρυδο θεραπεύει!