Η πατάτα έχει την τάση να αυξάνει έντονα τον αέρα στον οργανισμό. Ο τρόπος μαγειρεύματος μπορεί να μειώσει αυτή την τάση (όπως για παράδειγμα η βραστή πατάτα και ο πουρές, όπου με το γάλα και το βούτυρο μειώνεται αυτή η τάση για αύξηση του Vata), ή, αντίθετα βέβαια, να την αυξήσει και άλλο (όπως είναι η ψητή πατάτα στον φούρνο ή στη χόβολη με το φλούδι της μέσα σε αλουμινόχαρτο, οπότε το “στέγνωμα” που υφίσταται η πατάτα, αυξάνει το αέρινο στοιχείο της).
Έχει κυρίως στυφή και λιγότερο πικρή και γλυκιά γεύση, ενώ η εξαδέλφη της η γλυκοπατάτα έχει κυρίως γλυκιά (όπως υπονοεί και το όνομα…) και λιγότερο στυφή γεύση. Το κύριο μέρος της πατάτας είναι το άμυλο (22 gr για μία μέτρια πατάτα), αλλά περιέχει επίσης και σημαντική αναλογία πρωτεΐνης (περίπου 2 gr). Η αναλογία αυτη (1 προς 10) κάνει την πατάτα ένα από τα πιό πλούσια σε πρωτεΐνη αμυλούχα τρόφιμα, δεύτερη αμέσως μετά το μπρόκολο.
Το ξεφλούδισμα της μειώνει σημαντικά τη θρεπτική αξία, καθώς την απογυμνώνει από όλα σχεδόν τα μεταλλικά στοιχεία και τις βιταμίνες που περιέχει και για το λόγο αυτό είναι καλύτερο να μαγειρεύεται αφού έχει πλυθεί καλά και έχει καθαριστεί με μία σκληρή βούρτσα. Έχει υπολογιστεί ότι οι φλούδες που πετάει μία μέση οικογένεια στις Η.Π.Α. κάθε χρόνο, περιέχουν σίδηρο όσο 500 αυγά, πρωτεΐνες όσο 100 φιλέτα και βιταμίνη C όσο 10 λίτρα χυμός πορτοκαλιού.
Ο τόπος καταγωγής της είναι η Κεντρική Αμερική και ήρθε στην Ευρώπη στα μέσα του 15ου αιώνα. Η διάδοσή της έγινε πολύ γρήγορα. Στην Ελλάδα ήρθε πριν την Επανάσταση του 1821, αλλά διαδόθηκε μετά από το γνωστό περιστατικό με τον Καποδίστρια, ο οποίος έβαλε στρατιώτες – φρουρούς να φυλάνε ένα φορτίο πατάτας, οπότε οι έως τότε αδιάφοροι Έλληνες αποφάσισαν να κλέψουν μερικούς από τους περίεργους αυτούς καρπούς για να τους δοκιμάσουν. Σήμερα βέβαια καλλιεργείται ευρέως σε όλη την Ελλάδα και μάλιστα υπάρχουν περιοχές οι οποίες παράγουν δύο και τρείς σοδιές σε διαφορετικές εποχές του χρόνου.
Η πατάτα μαγειρεύεται με πάρα πολλούς τρόπους (βραστή, στον ατμό, στο φούρνο, στα κάρβουνα, τηγανιτή, κλπ).
- Τελείωσε την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και στη συνέχεια ασχολήθηκε με τη Νευρολογία – Ψυχιατρική στην Ελλάδα και την Αγγλία (216 Στρατιωτικό Νοσοκομείο Αλεξανδρουπόλεως, 401 Γενικό Στρατιωτικό Νοσοκομείο Αθηνών, Institute of Psychiatry, The Royal Bethlem and Maudsley Hospitals στο Λονδίνο).
- Ακολούθησε προπτυχιακά και μεταπτυχιακά σεμινάρια σχετικά με την Ομοιοπαθητική Ιατρική στην Αθήνα, στην Ελληνική Εταιρία Ομοιοπαθητικής Ιατρικής (http://www.homeopathy.gr) και το Κέντρο Ομοιοπαθητικής Ιατρικής και στη συνέχεια στην Αγγλία, στην British Faculty of Homeopathy και στο Royal London Homeopathic Hospital (http://www.trusthomeopathy.org) και (https://facultyofhomeopathy.org)
- Στη συνέχεια ακολούθησε το Αγιουρβεδικό Ολιστικό Ιατρικό σύστημα συνδυάζοντας αρμονικά τη συμβατική ιατρική με τις συμπληρωματικές και εναλλακτικές προσεγγίσεις στα θέματα υγείας, ασθένειας και θεραπείας.
- Το παράλληλο ενδιαφέρον του για την υψηλή τεχνολογία αιχμής και της εφαρμογές της στην Ιατρική, τον οδήγησε στην εξειδίκευση στη χρήση των Θεραπευτικών Laser (Low Level Laser Therapy) στο νοσοκομείο Guys Hospital του Λονδίνου. Εισήγαγε τις πρώτες μονάδες Θεραπευτικών Laser στην Ελλάδα στα μέσα της δεκαετίας του 1980. Ζει και εργάζεται στην Αθήνα στον ιδιωτικό τομέα και από το 1989 είναι Διευθυντής της Μονάδας Θεραπευτικών Laser του Laser Center Αθηνών (http://www.lasercenter.gr). Μέλος του Δ.Σ. της Ελληνικής Εταιρίας Ιατρικών Εφαρμογών Laser (Greek Medical Laser Association), συνεχώς από το 1992.
- Παράλληλα με αρθρογραφία στον ημερήσιο και περιοδικό τύπο σχετικά με την Ολιστική προσέγγιση στην Ιατρική, έχει εκδώσει τρία βιβλία για το Αγιουρβεδικό Ιατρικό Σύστημα:
- Αγιουρβέδα: Εισαγωγή, 1986
- Αγιουρβέδα: Η Επιστήμη της Ζωής, Εγχειρίδιο 1 – Θεωρία, 1996 (νέα έκδοση 2007)
- Αγιουρβέδα: Η Επιστήμη της Ζωής, Εγχειρίδιο 2 – Πράξη, 1998 (νέα έκδοση 2017)
- Από το 1992 διδάσκει το Αγιουρβεδικό Σύστημα στο Natural Health Sciences στην Αθήνα (http://www.nhs.gr), με ειδικά σεμινάρια για ιατρούς, θεραπευτές αλλά και ενημερωτικά σεμινάρια για το ευρύ κοινό. Έχει παρουσιάσει πολλές εργασίες σε ελληνικά και διεθνή σχετικά συνέδρια. Επίτιμο μέλος της Ελληνικής Επιστημονικής Εταιρίας Ayurveda.
- Επιστημονικός διευθυντής της Online Ιατρικής Εγκυκλοπαίδειας στους τομείς της Ομοιοπαθητικής Ιατρικής και του Αγιουρβεδικού συστήματος (http://www.care.gr) και του Ελληνικού site Ayurveda (http://www.ayurveda.gr).
- Ιατρείο: Λ. Συγγρού 217, 17121, Νέα Σμύρνη, Τηλ. 210 9347065, Fax 210 9332161, Email: andrew21@otenet.gr
- Laser Center: Ξάνθου 3 και Ποσειδώνος, 16674, Γλυφάδα, Τηλ. 210 8983123, 210 8983380, Fax 210 8983615 / URL: www.lasercenter.gr