Φράουλα

ΦράουλαΟι φράουλες έχουν γλυκιά, όξινη και στυφή γεύση και θερμαίνουν τον οργανισμό, αλλά γενικά μιλώντας είναι κατάλληλες και ωφέλιμες και για τους τρείς γνωστούς τύπους ιδιοσυγκρασιών. Δεν πρέπει να συνδυάζονται με γαλακτοκομικά προϊόντα όπως το γάλα, το γιαούρτι και το τυρί (ξεχάστε λοιπόν τις φράουλες με κρέμα γάλακτος…), ούτε και με άλλα φρούτα.

Γενικά οι φράουλες θα πρέπει να τρώγονται μακριά από τα γεύματα (σε απόσταση δύο περίπου ωρών από οτιδήποτε άλλο), έτσι ώστε ο οργανισμός να εκμεταλλεύεται όλες τις χρήσιμες ουσίες που περιέχουν.

Αυξάνουν τη δύναμη του ανοσοποιητικού συστήματος, βοηθούν τα άτομα με αναιμία, καθαρίζουν το αίμα από τοξίνες και έχουν ελαφριά διουρητική δράση. Πολύ συχνά βέβαια (ειδικά στα πύρινα άτομα) μπορεί να φέρουν δερματικές ενοχλήσεις λόγω της αποτοξινωτικής τους δράσης και επίσης υπάρχουν σήμερα πολλοί οι οποίοι παρουσιάζουν αλλεργικές αντιδράσεις μετά από την κατανάλωση φραουλών.

Όλοι έχουμε σίγουρα εντυπωσιαστεί από το μέγεθος μερικών καρπών φράουλας που βλέπουμε επάνω επάνω στα κεσεδάκια, και το οποία υποτίθεται αποτελούν τον “κράχτη” για να αγοράσουμε από τον συγκεκριμένο παραγωγό ή μανάβη. Όλοι συμφωνούμε λέγοντας ότι “αυτές οι φράουλες σίγουρα έχουν ορμόνες” και καλό θα ήταν να τις αποφύγουμε, αλλά δεν πρέπει να είμαστε και πολύ σίγουροι και για τις φράουλες του επόμενου μανάβη οι οποίες φαίνονται πιό συμμαζεμένες και σε πιό λογικό μέγεθος. Οι σημερινοί παραγωγοί χρησιμοποιούν τεράστιες ποσότητες “χημικών” βοηθημάτων για να έχουν μεγάλη και ανθεκτική παραγωγή, καθώς η φράουλα είναι εξαιρετικά ευαίσθητο φρούτο και χαλάει πολύ εύκολα.

Για να είμαστε τελικά σίγουροι, ή θα πρέπει να καλλιεργήσουμε τα δικά μας φυτά στον κήπο ή και στο μπαλκόνι μας (ναι, γίνεται να έχουμε τις δικές μας φράουλες από μία φραουλιά που θα μεγαλώνει σε μία γλάστρα και θα αναρριχάται σε ένα απλό πλαίσιο στο μπαλκόνι μας), ή, ακόμα καλύτερα, να έχουμε κάποιον δικό μας άνθρωπο από τη …Μανωλάδα και να ξέρουμε τουλάχιστον τι χρησιμοποιεί στο θερμοκήπιό του.