Βασική άσκηση
Η άσκηση αυτή καλό είναι να γίνεται δύο φορές την ημέρα, περίπου δεκαπέντε με είκοσι λεπτά κάθε φορά. Κατάλληλη ώρα είναι γενικά η ώρα της ανατολής και της δύσης του ήλιου, αλλά μπορεί επίσης να γίνεται το μεν πρωί πριν ξεκινήσει κανείς την ημέρα του, το δε βράδυ πριν το βραδυνό φαγητό, αφήνοντας όλες τις δραστηριότητες της ημέρας να καταλαγιάσουν.
Οδηγίες
1.- Αρχίστε με το να καθήσετε αναπαυτικά και ήρεμα, με την πλάτη
όρθια, έχοντας βεβαιωθεί ότι δεν πρόκειται να ενοχληθείτε από
επισκέψεις, τηλέφωνα, κλπ..
2.- Κλείστε απαλά τα μάτια, χωρίς οποιαδήποτε ένταση.
3.- Αναπνέετε απαλά και φυσικά, και σιγά σιγά στρέψτε απαλά την
προσοχή σας στην όλη διαδικασία της εισπνοής κι εκπνοής. Απλώς
παρατηρείτε την αναπνοή και μην
προσπαθήσετε να την ελέγξετε ή να την αλλάξετε, με οποιοδήποτε
τρόπο.
4.- Στη διάρκεια αυτής της απλής παρατήρησης, η αναπνοή μπορεί να
επιβραδυνθεί ή να επιταχυνθεί, να γίνει πιό βαθειά ή πιό
επιφανειακή, να σταματήσει από μόνη της για λίγο, κλπ. Μην
προσπαθήσετε να αλλάξετε τίποτα. Απλά παρατηρείστε την όλη
διαδικασία “εισπνοή – παύση – εκπνοή – παύση”.
5.- Εάν ο νούς σας αρχίσει σε κάποια στιγμή να ασχολείται με
διάφορες σκέψεις, συναισθήματα, αναμνήσεις, κλπ, επαναφέρετε την
προσοχή σας στην όλη διαδικασία “εισπνοή – παύση – εκπνοή –
παύση”.
6.- Μείνετε ήρεμοι και χαλαροί για περίπου δεκαπέντε με είκοσι
λεπτά, χωρίς να αναμένετε κάτι συγκεκριμένο, χωρίς να επιδιώκετε
τίποτα, χωρίς να ανησυχείτε συνεχώς για το άν πέρασε ή ώρα και
“πρέπει” να σηκωθείτε. Απλώς ακολουθείτε την αναπνοή.
7.- Τελειώνοντας, καθείστε για λίγα λεπτά ήσυχα, πριν ξεκινήσετε
και πάλι τις δραστηριότητές σας.
’λλες απλές ασκήσεις
Σε όλες αυτές τις ασκήσεις το σώμα πρέπει να είναι χαλαρό και άνετο, με τη σπονδυλική στήλη ορθή, σε οποιαδήποτε στάση προτιμά ο καθένας (οκλαδόν όπως οι Ινδοί, στα γόνατα όπως οι Κινέζοι και Ιάπωνες, καθιστοί σε καρέκλα όπως οι Αρχαίοι Έλληνες και Αιγύπτιοι, κλπ).
Δεν θα πρέπει να ασχολείται ο Νούς με το παρελθόν, ούτε να καταστρώνει σχέδια για το μέλλον (υπάρχει άφθονος χρόνος για όλα αυτά αργότερα…). Εισπνέετε αργά και σταθερά, χωρίς να πιέζετε τον εαυτό σας και εάν για οποιοδήποτε λόγο αισθανθείτε κάποια αδιαθεσία ή ζάλη, σταματήστε και συνεχίστε μία επόμενη ημέρα.
Ισόχρονη αναπνοή
Η εκπνοή διαρκεί ίσο χρόνο με την εισπνοή, χωρίς να μεσολαβεί παύση στο τέλος της εκπνοής, ούτε κράτημα στο τέλος της εισπνοής. Η αναλογία είναι δηλαδή “1 / 1”.
Διπλάσια εκπνοή
Η εκπνοή διαρκεί διπλάσιο χρόνο από την εισπνοή και αυτό γίνεται με αργό νοητικό μέτρημα κατά τη διάρκεια της άσκησης. Και πάλι δεν υπάρχει κάποιο κράτημα ή παύση στο τέλος της εισπνοής και της εκπνοής αντίστοιχα. Η αναλογία είναι “1 / 2”.
Αναπνοή σε ‘τρίγωνο’
Εδώ προστίθεται μία περίοδος κατά την οποία υπάρχει κράτημα της αναπνοής στο τέλος της εισπνοής, ίσης χρονικής διάρκειας με την εισπνοή και την εκπνοή. Δεν υπάρχει παύση στο τέλος της εκπνοής. Η αναλογία εδώ είναι “1 / 1 / 1”.
Αναπνοή σε ‘τετράγωνο’
Προσθέτουμε και μία ισόχρονη παύση στο τέλος της εκπνοής, έτσι ώστε τώρα οι αναλογίες να γίνουν “1 / 1 / 1 / 1”.
Υπάρχουν πάρα πολλές αγιουρβεδικές θεραπευτικές οδηγίες για παθήσεις των οργάνων του σώματος, οι οποίες αναφέρουν συγκεκριμένες αναλογίες μεταξύ των τεσσάρων φάσεων “εισπνοή – κράτημα – εκπνοή – παύση”, όλες όμως θα πρέπει να εκτελούνται κάτω από την καθοδήγηση κάποιου έμπειρου δασκάλου.
Διαβάστε επίσης
- Τελείωσε την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και στη συνέχεια ασχολήθηκε με τη Νευρολογία – Ψυχιατρική στην Ελλάδα και την Αγγλία (216 Στρατιωτικό Νοσοκομείο Αλεξανδρουπόλεως, 401 Γενικό Στρατιωτικό Νοσοκομείο Αθηνών, Institute of Psychiatry, The Royal Bethlem and Maudsley Hospitals στο Λονδίνο).
- Ακολούθησε προπτυχιακά και μεταπτυχιακά σεμινάρια σχετικά με την Ομοιοπαθητική Ιατρική στην Αθήνα, στην Ελληνική Εταιρία Ομοιοπαθητικής Ιατρικής (http://www.homeopathy.gr) και το Κέντρο Ομοιοπαθητικής Ιατρικής και στη συνέχεια στην Αγγλία, στην British Faculty of Homeopathy και στο Royal London Homeopathic Hospital (http://www.trusthomeopathy.org) και (https://facultyofhomeopathy.org)
- Στη συνέχεια ακολούθησε το Αγιουρβεδικό Ολιστικό Ιατρικό σύστημα συνδυάζοντας αρμονικά τη συμβατική ιατρική με τις συμπληρωματικές και εναλλακτικές προσεγγίσεις στα θέματα υγείας, ασθένειας και θεραπείας.
- Το παράλληλο ενδιαφέρον του για την υψηλή τεχνολογία αιχμής και της εφαρμογές της στην Ιατρική, τον οδήγησε στην εξειδίκευση στη χρήση των Θεραπευτικών Laser (Low Level Laser Therapy) στο νοσοκομείο Guys Hospital του Λονδίνου. Εισήγαγε τις πρώτες μονάδες Θεραπευτικών Laser στην Ελλάδα στα μέσα της δεκαετίας του 1980. Ζει και εργάζεται στην Αθήνα στον ιδιωτικό τομέα και από το 1989 είναι Διευθυντής της Μονάδας Θεραπευτικών Laser του Laser Center Αθηνών (http://www.lasercenter.gr). Μέλος του Δ.Σ. της Ελληνικής Εταιρίας Ιατρικών Εφαρμογών Laser (Greek Medical Laser Association), συνεχώς από το 1992.
- Παράλληλα με αρθρογραφία στον ημερήσιο και περιοδικό τύπο σχετικά με την Ολιστική προσέγγιση στην Ιατρική, έχει εκδώσει τρία βιβλία για το Αγιουρβεδικό Ιατρικό Σύστημα:
- Αγιουρβέδα: Εισαγωγή, 1986
- Αγιουρβέδα: Η Επιστήμη της Ζωής, Εγχειρίδιο 1 – Θεωρία, 1996 (νέα έκδοση 2007)
- Αγιουρβέδα: Η Επιστήμη της Ζωής, Εγχειρίδιο 2 – Πράξη, 1998 (νέα έκδοση 2017)
- Από το 1992 διδάσκει το Αγιουρβεδικό Σύστημα στο Natural Health Sciences στην Αθήνα (http://www.nhs.gr), με ειδικά σεμινάρια για ιατρούς, θεραπευτές αλλά και ενημερωτικά σεμινάρια για το ευρύ κοινό. Έχει παρουσιάσει πολλές εργασίες σε ελληνικά και διεθνή σχετικά συνέδρια. Επίτιμο μέλος της Ελληνικής Επιστημονικής Εταιρίας Ayurveda.
- Επιστημονικός διευθυντής της Online Ιατρικής Εγκυκλοπαίδειας στους τομείς της Ομοιοπαθητικής Ιατρικής και του Αγιουρβεδικού συστήματος (http://www.care.gr) και του Ελληνικού site Ayurveda (http://www.ayurveda.gr).
- Ιατρείο: Λ. Συγγρού 217, 17121, Νέα Σμύρνη, Τηλ. 210 9347065, Fax 210 9332161, Email: andrew21@otenet.gr
- Laser Center: Ξάνθου 3 και Ποσειδώνος, 16674, Γλυφάδα, Τηλ. 210 8983123, 210 8983380, Fax 210 8983615 / URL: www.lasercenter.gr