Η πρώτη αιτία θανάτων παγκοσμίως

Η πρώτη αιτία θανάτων παγκοσμίως είναι τα καρδιαγγειακά νοσήματα. Μολονότι, κάποιος θα περίμενε στην θέση αυτή να βρίσκεται ο καρκίνος ιδίως για το γεγονός ότι πρωταγωνιστεί σε παραπάνω από 11 ευρωπαϊκές χώρες ως η πρώτη αιτία θανάτου, ωστόσο είναι τα καρδιαγγειακά νοσήματα.

Στο Βέλγιο, τη Δανία, τη Γαλλία, την Ιταλία, το Λουξεμβούργο, την Ολλανδία, την Πορτογαλία, τη Σλοβενία, την Ισπανία, τη Βρετανία, τη Νορβηγία (αλλά και στο Ισραήλ) η θνησιμότητα των ανδρών από καρκίνο υπερβαίνει τα ποσοστά θνησιμότητας από έμφραγμα, εγκεφαλικό και καρδιακή ανεπάρκεια.

Στον γυναικείο πληθυσμό ο καρκίνος είναι η πρώτη αιτία θανάτου σε χώρες όπως η Δανία και το Ισραήλ.

Η ιατρική επιστήμη έχει αναπτυχθεί σε πολύ μεγάλο βαθμό αναφορικά με την συγκεκριμένη νόσο πολλοί όμως άνθρωποι συνεχίζουν και πεθαίνουν άδικα.

Που μπορεί να οφείλεται αυτό;

Η άγνοια, η καθυστέρηση, η αδιαφορία και πολλές φορές ο φόβος κρατάει πίσω τον ασθενή από το να κάνει έναν έλεγχο ρουτίνας που τις περισσότερες φορές καταλήγει να είναι σωτήριος, ιδίως όσο  περνούν τα χρόνια και ο κίνδυνος ολοένα αυξάνεται.

Η παρουσία αθηροσκλήρωσης στα αγγεία του σώματος μπορεί να προσβάλει στενεύοντας και φράζοντας τις αρτηρίες. Λόγω της προοδευτικής πάχυνσης του εσωτερικού χιτώνα των αγγείων γίνεται σχηματισμός πλακών και εναπόθεση λίπους και ασβεστίου.

Ανάλογα με την εντόπιση της αθηροσκλήρωσης μπορούμε να διακρίνουμε τις κλινικές εκδηλώσεις της νόσου: στεφανιαία νόσο, περιφερική αρτηριοπάθεια, ανεύρυσμα θωρακικής και κοιλιακής αορτής, αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια (ΑΕΕ).

Τα ΑΕΕ θα υποστούν οι ασθενείς όταν προσβάλλονται οι αρτηρίες του εγκεφάλου και του τραχήλου. Όσον αφορά την στεφανιαία νόσο μπορούμε να πούμε ότι οφείλεται στην προσβολή των αρτηριών της καρδιάς, τα στεφανιαία αγγεία με την εκδήλωση των παρακάτω επεισοδίων: στηθάγχη, καρδιακή ανεπάρκεια, αιφνίδιος θάνατος,  αρρυθμίες, βαλβιδοπάθειες και έμφραγμα μυοκαρδίου.

Όταν εντοπίζουμε το πρόβλημα στις αρτηρίες των κάτω άκρων το ονομάζουμε περιφερική αγγειοπάθεια τότε υπάρχει πόνος στα πόδια, γάγγραινα και ακρωτηριασμός μέλους.

Οι παράγοντες που επηρεάζουν την πρόληψη από τις καρδιαγγειακές νόσους είναι:

Η διακοπή του καπνίσματος ιδίως στους συστηματικούς καπνιστές μπορεί να αποφέρει εξαιρετικά αποτελέσματα.

Μια υγιεινή διατροφή που θα περιλαμβάνει το μεσογειακό πρότυπο δηλαδή ελαιόλαδο, ψάρια, φρούτα, λαχανικά, ολικής αλέσεως ψωμί και λιγότερα γλυκά ή ζωικά λίπη, αλάτι και αλκοόλ.

Ακόμη, η άσκηση είναι ακρογωνιαίος λίθος σε έναν υγιεινό τρόπο ζωής. Έτσι, η σωματική άσκηση με την μορφή γρήγορου βαδίσματος σε καθημερινή βάση από είκοσι έως σαράντα πέντε λεπτά είναι αρκετή ώστε να προφυλάξει το άτομο.

Η υπέρταση αποτελεί μέχρι και σήμερα έναν παράγοντα που αν δεν ρυθμιστεί μπορεί να αποβεί εξαιρετικά επικίνδυνος. Η φαρμακευτική αγωγή μπορεί να βοηθήσει δραστικά το 30% των ενηλίκων που πάσχουν από αυτήν, όπως επίσης ο περιορισμός του άγχους που στις σύγχρονες κοινωνίες επηρεάζει αισθητά τον παράγοντα της υπέρτασης.

Ο διαβήτης και η παχυσαρκία σχετίζονται μεταξύ τους, όπως και με τα καρδιαγγειακά νοσήματα. Αν μπορεί ο άνθρωπος να περιορίσει και τα δύο μέσω της διατροφής όπως περιγράψαμε πιο πάνω και μέσω φαρμακευτικής αγωγής τότε θα μειωθεί και ο κίνδυνος με την σειρά του.

Απαραίτητο κρίνεται και η μείωση της δυσλιπιδαιμίας με κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή.

Τέλος, δύο παράγοντες κινδύνου που δεν μπορεί να αλλάξει και που παραμένουν αισθητοί είναι η ηλικία και η κληρονομικότητα.

 Είναι στο χέρι μας να ρυθμίσουμε όλους τους παραπάνω παράγοντες που θα μας εκθέσουν  ή όχι ανεπανόρθωτα στις καρδιαγγειακές νοσήματα. Γενικά θα λέγαμε ότι τα καρδιαγγειακά νοσήματα απασχολούν στο ίδιο σχεδόν ποσοστό και τους άντρες και τις γυναίκες.

Ενώ ο κίνδυνος στις τελευταίες αυξάνεται με το πέρασμα της ηλικίας και την διακοπή της έμμηνος ρύση (περιόδου). Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι νέοι άνθρωποι δεν διατρέχουν κίνδυνο ένα δεν προσέξουν. Έτσι, έχοντας στο μυαλό μας ότι είναι στο χέρι μας να προφυλάξουμε τον οργανισμό μας μέσα από ένα φάσμα παραγόντων και με γνώμονα πάντα την πρόληψη και την έγκαιρη εξέταση θα καταφέρουμε να ξεπεράσουμε τα τεράστια και ακατανόητα ποσοστά θνησιμότητα από καρδιαγγειακά νοσήματα.

Πηγές:

  1. Metropolitan-general.gr

2. Onmed.gr

3. Iatronet.gr

4. Therapies.gr