Vata
Η μνήμη του αέρινου ανθρώπου είναι πολύ επιφανειακή. Εύκολα θα αποστηθίσει κάτι (το πιάνει στον αέρα), για να το ξεχάσει επίσης εύκολα την άλλη στιγμή. Γενικά θεωρείται άτομο με ασθενική μνήμη και αυτό συχνά του δημιουργεί προβλήματα.
Αυτό συμβαίνει διότι τη στιγμή που ακούει κάτι, ή διαβάζει κάτι, το μυαλό του θα ασχολείται και με δέκα ακόμη θέματα. Το αποτέλεσμα είναι να μήν εντυπώνονται καλά τα πράγματα στη μνήμη του. Είναι το άτομο το οποίο θα γυρίσει πολλές φορές στην αρχή της σελίδας του βιβλίου ή της εφημερίδας που διαβάζει για να θυμηθεί περί τίνος πρόκειται.
Όταν θα χρειαστεί επίσης να ανακαλέσει κάτι από τη μνήμη του, αυτό πάλι θα είναι δύσκολο, διότι εκείνη τη στιγμη το μυαλό του θα απασχολείται και πάλι με διάφορα άλλα θέματα.
Οι μαθητές και φοιτητές που προετοιμάζονται για τις εξετάσεις τους θα πρέπει να κάνουν τις επαναλήψεις τους πολλές φορές, και όσο είναι δυνατόν πιό κοντά στην ημερομηνία του διαγωνίσματος (ακόμη και το ίδιο πρωϊνό εάν είναι δυνατόν).
Τα αέρινα άτομα συνδέονται εύκολα με τους ήχους (που τους μεταφέρει ο αέρας – Vayu) και θα δείξουν έντονο ενδιαφέρον για τη μουσική. Σκέπτονται με λέξεις και μάλιστα μπορεί να σιγοψιθυρίζουν την ώρα που σκέπτονται ή διαβάζουν.
Pitta
Τα πύρινα άτομα αποστηθίζουν σχετικά εύκολα και εδώ τους βοηθά το μυαλό τους το οποίο αυτόματα σχεδόν αναλύει τα προσλαμβανόμενα γεγονότα και τα τακτοποιεί σε “πίνακες”. Η ανάκληση επίσης των πληροφοριών είναι εύκολη διότι και πάλι τα πάντα είναι τακτοποιημένα σε “ντουλαπάκια” και εύκολα προσπελάσιμα.
Βοηθά πολύ τους πύρινους μαθητές να τακτοποιούν και να συστηματοποιούν τα μαθήματα, φτιάχνοντας τις δικές τους σημειώσεις κάθε φορά και να έχουν ένα συστηματικό διάβασμα για αρκετές ημέρες πρίν από τις εξετάσεις τους.
Τα πύρινα άτομα σκέπτονται με εικόνες και πίνακες, οπτικοποιούν όσο μπορούν δηλαδή τον τρόπο σκέψης τους. Όταν εκφράζονται, νομίζεις ότι βλέπεις μπροστά σου ζωντανά όλα αυτά τα οποία σου διηγούνται.
Kapha
Στα υδάτινα άτομα η όποια νέα πληροφορία κάνει πολύ ώρα να εισέλθει στο μυαλό τους και πρέπει κανείς να τους επαναλάβει αρκετές φορές το ίδιο πράγμα για να το χωνέψουν. Από τη στιγμή βέβαια που θα το καταλάβουν, θα το θυμούνται για πάρα πολλά χρόνια.
Είναι τα άτομα εκείνα που θα σου περιγράψουν με κάθε λεπτομέρεια τί συνέβη στη συναρπαστική σχολική έκδρομή της έκτης γυμνασίου, ενώ εάν κάτι που συνέβη μόλις εχθές αλλά δεν ήταν αρκετά ενδιαφέρον, μπορεί να το έχουν ήδη ξεχάσει.
Έχουν τη χαρακτηριστική “μνήμη του ελέφαντα” και όπως ο ελέφαντας, είναι γενικά αργοκίνητοι και δύσκολα θα ενδιαφερθούν για κάτι. Όταν όμως τελικά δείξουν ενδιαφέρον, οτιδήποτε γίνει τους εντυπώνεται βαθιά και “κολλάει” στη μνήμη τους.
Τα υδάτινα άτομα συνήθως συνδέουν τη μνήμη τους με συναισθηματικές καταστάσεις και πολλές φορές είναι τα συναισθήματά τους που “σκέπτονται” γι΄αυτούς.
Διαβάστε επίσης
- Σ΄ έχω δεί κάπου, κάπου σε ξέρω…
- Το μάσημα τσίχλας βοηθά τη μνήμη
- Η μνήμη γερνά από τα 25
- Το πολλά λιπαρά επηρεάζουν τη μνήμη
- Τηλεϊατρικές υπηρεσίες στη μνήμη της Σοφίας Μπεφόν
- Τελείωσε την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και στη συνέχεια ασχολήθηκε με τη Νευρολογία – Ψυχιατρική στην Ελλάδα και την Αγγλία (216 Στρατιωτικό Νοσοκομείο Αλεξανδρουπόλεως, 401 Γενικό Στρατιωτικό Νοσοκομείο Αθηνών, Institute of Psychiatry, The Royal Bethlem and Maudsley Hospitals στο Λονδίνο).
- Ακολούθησε προπτυχιακά και μεταπτυχιακά σεμινάρια σχετικά με την Ομοιοπαθητική Ιατρική στην Αθήνα, στην Ελληνική Εταιρία Ομοιοπαθητικής Ιατρικής (http://www.homeopathy.gr) και το Κέντρο Ομοιοπαθητικής Ιατρικής και στη συνέχεια στην Αγγλία, στην British Faculty of Homeopathy και στο Royal London Homeopathic Hospital (http://www.trusthomeopathy.org) και (https://facultyofhomeopathy.org)
- Στη συνέχεια ακολούθησε το Αγιουρβεδικό Ολιστικό Ιατρικό σύστημα συνδυάζοντας αρμονικά τη συμβατική ιατρική με τις συμπληρωματικές και εναλλακτικές προσεγγίσεις στα θέματα υγείας, ασθένειας και θεραπείας.
- Το παράλληλο ενδιαφέρον του για την υψηλή τεχνολογία αιχμής και της εφαρμογές της στην Ιατρική, τον οδήγησε στην εξειδίκευση στη χρήση των Θεραπευτικών Laser (Low Level Laser Therapy) στο νοσοκομείο Guys Hospital του Λονδίνου. Εισήγαγε τις πρώτες μονάδες Θεραπευτικών Laser στην Ελλάδα στα μέσα της δεκαετίας του 1980. Ζει και εργάζεται στην Αθήνα στον ιδιωτικό τομέα και από το 1989 είναι Διευθυντής της Μονάδας Θεραπευτικών Laser του Laser Center Αθηνών (http://www.lasercenter.gr). Μέλος του Δ.Σ. της Ελληνικής Εταιρίας Ιατρικών Εφαρμογών Laser (Greek Medical Laser Association), συνεχώς από το 1992.
- Παράλληλα με αρθρογραφία στον ημερήσιο και περιοδικό τύπο σχετικά με την Ολιστική προσέγγιση στην Ιατρική, έχει εκδώσει τρία βιβλία για το Αγιουρβεδικό Ιατρικό Σύστημα:
- Αγιουρβέδα: Εισαγωγή, 1986
- Αγιουρβέδα: Η Επιστήμη της Ζωής, Εγχειρίδιο 1 – Θεωρία, 1996 (νέα έκδοση 2007)
- Αγιουρβέδα: Η Επιστήμη της Ζωής, Εγχειρίδιο 2 – Πράξη, 1998 (νέα έκδοση 2017)
- Από το 1992 διδάσκει το Αγιουρβεδικό Σύστημα στο Natural Health Sciences στην Αθήνα (http://www.nhs.gr), με ειδικά σεμινάρια για ιατρούς, θεραπευτές αλλά και ενημερωτικά σεμινάρια για το ευρύ κοινό. Έχει παρουσιάσει πολλές εργασίες σε ελληνικά και διεθνή σχετικά συνέδρια. Επίτιμο μέλος της Ελληνικής Επιστημονικής Εταιρίας Ayurveda.
- Επιστημονικός διευθυντής της Online Ιατρικής Εγκυκλοπαίδειας στους τομείς της Ομοιοπαθητικής Ιατρικής και του Αγιουρβεδικού συστήματος (http://www.care.gr) και του Ελληνικού site Ayurveda (http://www.ayurveda.gr).
- Ιατρείο: Λ. Συγγρού 217, 17121, Νέα Σμύρνη, Τηλ. 210 9347065, Fax 210 9332161, Email: andrew21@otenet.gr
- Laser Center: Ξάνθου 3 και Ποσειδώνος, 16674, Γλυφάδα, Τηλ. 210 8983123, 210 8983380, Fax 210 8983615 / URL: www.lasercenter.gr