Ο Αέρινος τύπος – Vata

Το κύριο στοιχείο που χαρακτηρίζει την Αέρινη Ιδιοσυγκρασία (Vata Prakrti – V) είναι η ΚΙΝΗΣΗ και η ΕΥΜΕΤΑΒΛΗΤΟΤΗΤΑ. Ο όλος σωματικός και ψυχοδιανοητικός κόσμος αυτού του ατόμου, “κινούνται” και μεταβάλλονται συνεχώς.

Όπως ο αέρας συνεχώς κινείται , έτσι και το Vata άτομο συνεχώς κινείται, είναι ανοργάνωτο, ευμετάβλητο, ξεχνάει εύκολα, δεν μπορεί να κρατήσει κάποιο συγκεκριμένο πρόγραμμα στη ζωή του, είναι “καλλιτεχνικός” και “μποέμικος” χαρακτήρας. Έχει πολλές ιδέες και γενικά θεωρείται από τους φίλους του “έξυπνος τύπος”.

Δεν είναι καθόλου σίγουρος την ημέρα που τηλεφωνεί για να κλείσει ραντεβού στο ιατρείο για το πότε μπορεί να έρθει, δεν ξέρει ακριβώς το πρόγραμμά του για την επόμενη εβδομάδα, κλπ. Μοιάζει ανοργάνωτος ακόμη και από το τηλέφωνο.

Όταν τελικά καταλήξει σε κάποια ώρα που τον εξυπηρετεί, θα ζητήσει συγγνώμη για να ψάξει να βρεί χαρτί και μολύβι και αυτό γιατι το γραφείο του είναι τόσο ακατάστατο που τα πράγματα είναι “χαμένα” κάτω από φακέλλους, χαρτιά, περιοδικά, βιβλία, κλπ.

Όταν τον πρωτοσυναντάς στο ιατρείο, έχει καθυστερήσει στο ραντεβού του κατά μία ώρα, ή έχει έρθει μισή ώρα νωρίτερα, ή τέλος έχει έρθει τη σωστή ώρα, αλλά σε λάθος ημέρα. Όση ώρα περίμενε, ήταν ανήσυχος, σηκωνόταν από την καρέκλα, πήγαινε να δεί τι γίνεται έξω από το παράθυρο στον δρόμο, ρωτούσε κάτι τους άλλους ασθενείς.

Η χειραψία του όταν πλησιάσει για να γνωριστείτε θα είναι αβέβαιη και ασθενική, μπορεί να νοιώσεις και το χέρι του λίγο να τρέμει, τα ρούχα του είναι ελαφρώς ατημέλητα, τα μαλλιά του ανακατεμένα.

Θα μπεί στο γραφείο και θα διστάσει να καθήσει προσπαθώντας να αποφασίσει ποιά καρέκλα του ταιριάζει. Δεν μπορεί να καθήσει για πολλή ώρα ακίνητος στην καρέκλα, θα μετακινείται, θα αλλάζει τη θέση των χεριών, των ποδιών, θα φτιάχνει τα μαλλιά του, θα ξύνει τα χέρια του, θα ανακατέυει κάποια χαρτιά με σημειώσεις που έχει φέρει (για να μήν ξεχάσει τί έχει να πεί) και γενικά θα μεταδίδει στο περιβάλλον ένα αίσθημα ανησυχίας.

Ξεκινώντας να σου περιγράψει το ιστορικό του θα μετακινείται από θέμα σε θέμα με μεγάλη ευκολία. Μέσα σε μία πρόταση θα ξεκινήσει να σου λέει για την αρθρίτιδα που τον ταλαιπωρεί, για το ότι ξεκίνησε πριν από πέντε χρόνια, τότε που είχε περάσει τις χειμερινές του διακοπές σε ένα πολύ κρύο μέρος, και επειδή τα αυτοκίνητα είχαν αποκλειστεί από το χιόνι δέν μπορούσε να έρθει το πετρέλαιο για τη σόμπα, ενώ την επόμενη χρονιά φρόντισαν να πάνε σε ένα μεγάλο και ακριβό ξενοδοχείο για να μην έχουν πάλι περιπέτειες, και … εκέι πρέπει να τον διακόψεις για να ξαναγυρίσετε στο θέμα.

Στη συνέχεια θα σου περιγράψει για το πώς άρχισε αυτή η κολίτιδα που τον ταλαιπωρεί και έχει ήδη πάει σε έξι γαστρεντερολόγους, από τους οποίους ο τρίτος του είχε κάνει καλή εντύπωση διότι έιχε σπουδάσει στην Αγγλία, στην ίδια πόλη που και ο ασθενής μας είχε περάσει κάποιες άλλες καλοκαιρινές αυτή τη φορά διακοπές, όπου έκανε φοβερή για την εποχή ζέστη, και … εκεί πρέπει να ξαναδιακόψεις για να συνεχίσετε για την κολίτιδά του.

Ο τρόπος που το V. άτομο θα σου περιγράψει το οτιδήποτε θα έχει μια αταξία και το μοτίβο της συζήτησης θα αλλάζει εύκολα, με την παραμικρή καινούργια σκέψη που εμφανίζεται στο μυαλό του – και εμφανίζονται πολλές και πολύ γρήγορα – και εύκολα τις ακολουθεί και χάνει τον κύριο ειρμό της σκέψης του.

Θα σου παραπονεθεί για πληθώρα προβλημάτων. Από νοητικά θέματα θα έχει ασθενική μνήμη, θα έχει ένα συνεχές σκέψιμο επί παντός θέματος, θα έχει αϋπνία διότι οι πολλές σκέψεις για το τί έκανε εχθές και το τί πρόκειται να κάνει αύριο δεν τον αφήνουν να κοιμηθεί, θα ξυπνήσει για να πάει στην τουαλέτα για ούρηση πολλές φορές, το πρωΐ θα ξυπνήσει κουρασμένος και θα πρέπει να πιεί καφέ και να καπνίσει ένα τσιγάρο για να πάει στην τουαλέτα καταπολεμώντας τη χρόνια δυσκοιλιότητά του.

Μέσα στην ημέρα θα τον πνίγει το άγχος για τις άπειρες εργασίες που έχει να κάνει, και τις οποίες σχεδόν ποτέ δεν ολοκληρώνει, θα τσιμπολογάει ακατάστατα, θα μασουλάει καραμέλες ή μπουκιές από σοκολάτα και μάλλον θα καπνίζει αρκετά.

Θα παραπονείται για συχνούς κεφαλόπονους και ημικρανίες από υπερένταση, θα έχει δύσπνοιες και λαχανιάσματα, συχνές ταχυκαρδίες και αρρυθμίες, πολλά αέρια από το πεπτικό σύστημα και διαταραχές των κενώσεων και του μηνιαίου κύκλου της εμμήνου ροής εάν είναι γυναίκα.

Επιδείνωση της Αέρινης Ιδιοσυγκρασίας

1.- Πρωϊνές ώρες (2-6 το πρωΐ), ειδικά γύρω στις 4:00 π.μ.
2.- Απογευματινές ώρες (2-6 το απόγευμα), ειδικά γύρω στις 4:00 μ.μ.
3.- Μετά την ηλικία των 45 – 50 ετών.
4.- Μετά τη λήψη καυτερών, πικρών και στυφών φαγητών.
5.- Μετά το τέλος της πέψης.
6.- Όταν υπάρχει έντονη πείνα.
7.Σε κρύο και ξηρό καιρό (βοριά).
Μετά από έντονη σωματική άσκηση, κούραση.
Μετά από ερωτική επαφή.
Μετά από κρύο μπάνιο.
Σε περίοδο άγχους και υπερέντασης.
Σε φάση μεγάλης χαράς, ή φόβου.
Σε περίοδο που υπάρχει αϋπνία.
Μετά από ατυχήματα ή κακώσεις.

Εξισορρόπηση της Αέρινης Ιδιοσυγκρασίας

1. -ΤΑΚΤΙΚΕΣ ΣΥΝΗΘΕΙΕΣ ΣΤΗ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΖΩΗ
2. -ΑΡΚΕΤΗ ΑΝΑΠΑΥΣΗ, ΥΠΝΟΣ
3. -ΗΣΥΧΙΑ ΣΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
4. -ΖΕΣΤΑΣΙΑ
5. -ΚΑΤΑΛΛΗΛΗ ΤΡΟΦΗ, ΤΑΚΤΙΚΑ
6. -ΑΠΟΦΥΓΗ ΑΓΧΟΥΣ
7. -ΜΑΣΣΑΖ ΜΕ ΣΟΥΣΑΜΕΛΑΙΟ

Διαβάστε επίσης