Στό όλο σύστημα των επτά ιστών του ανθρώπινου σώματος, υπάρχουν πολλά απόβλητα τα οποία ονομάζονται Malas, τρία όμως από αυτά θεωρούνται τα “Κύρια Απόβλητα” και είναι τα κόπρανα, τα ούρα και ο ιδρώτας.
Tα τρία αυτά απόβλητα σχετίζονται άμεσα με τις τρείς ενέργειες του συστήματος Tridosha με τον ακόλουθο τρόπο:
Κάποια διαταραχή στην παραγωγή και αποβολή των κοπράνων θα προκαλέσει ανισορροπία στο Vata Dosha, πρόβλημα στην παραγωγή και αποβολή του ιδρώτα θα διαταράξει το Pitta Dosha, ενώ τέλος μια διαταραχή στην παραγωγή και αποβολή των ούρων θα διαταράξει το Kapha Dosha. Βέβαια όλα αυτά δουλεύουν και αντίστροφα. Δηλαδή μία διαταραχή του Vata, θα φέρει προβλήματα στο παχύ έντερο και δυσκοιλιότητα ή διάρροια. Μία διαταραχή του Pitta θα επηρεάσει τον ιδρώτα και τέλος μία διαταραχή του Kapha θα φέρει πρόβλημα στα ούρα.
Οι περισσότερες από τις τοξίνες που συσσωρεύονται στο ανθρώπινο σώμα πρέπει να απομακρυνθούν μέσα από τα τρία αυτά κύρια απόβλητα. Είναι εύκολα κατανοητό ότι πρόκειται για μια πολλή λεπτή ισορροπία που πρέπει να εξασφαλίζεται συνεχώς. Για παράδειγμα το καλοκαίρι που ο καιρός είναι ζεστός και υπάρχει μεγάλη παραγωγή ιδρώτα, το σώμα παράγει λιγότερα ούρα, σε αντίθεση με τον χειμώνα όπου τα νεφρά πρέπει να εργαστούν πιό εντατικά.
Γενικά σε οποιοδήποτε πρόβλημα σε ένα από τα αντίστοιχα όργανα (πεπτικό σύστημα και ήπαρ, δέρμα, ουροποιητικό σύστημα) θα πρέπει αμέσως να ελέγχονται και τα υπόλοιπα δύο.
Είναι πάρα πολύ συχνό το φαινόμενο να έρχονται στο ιατρείο ασθενείς παραπονούμενοι για κάποιο δερματικό πρόβλημα (έκζεμα, ψωρίαση, ακμή, κλπ) και σε ανάλυση αίματος να φαίνεται κάποια δυσλειτουργία στο ήπαρ (με αύξηση των τρανσαμινασών) ή στα νεφρά (με αύξηση της ουρίας), χωρίς όμως ο ασθενής να έχει (ακόμη) οποιοδήποτε σύμπτωμα από τα δύο αυτά όργανα.
Η κατανόηση των λειτουργιών των τριών malas, είναι εξίσου σημαντική με τα πέντε ριζώματα – Bhutas, τις τρεις ενέργειες – Doshas, τους επτά ιστούς – Dhatus, και τα δεκατρία κανάλια – Srotas. Με την αναφορά των malas, ολοκληρώνεται η βασική πεντάδα της δομής του ανθρώπινου σώματος.
Διαβάστε επίσης
- Εισαγωγή στην σύγχρονη απεικόνιση
- Εισαγωγή στην Αγγλία από τη Γερμανία επανδρωμένων χειρουργείων
- Λαχανικά – εισαγωγή
- Φρούτα – εισαγωγή
- Οι 6 γεύσεις – εισαγωγή
- Τελείωσε την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και στη συνέχεια ασχολήθηκε με τη Νευρολογία – Ψυχιατρική στην Ελλάδα και την Αγγλία (216 Στρατιωτικό Νοσοκομείο Αλεξανδρουπόλεως, 401 Γενικό Στρατιωτικό Νοσοκομείο Αθηνών, Institute of Psychiatry, The Royal Bethlem and Maudsley Hospitals στο Λονδίνο).
- Ακολούθησε προπτυχιακά και μεταπτυχιακά σεμινάρια σχετικά με την Ομοιοπαθητική Ιατρική στην Αθήνα, στην Ελληνική Εταιρία Ομοιοπαθητικής Ιατρικής (http://www.homeopathy.gr) και το Κέντρο Ομοιοπαθητικής Ιατρικής και στη συνέχεια στην Αγγλία, στην British Faculty of Homeopathy και στο Royal London Homeopathic Hospital (http://www.trusthomeopathy.org) και (https://facultyofhomeopathy.org)
- Στη συνέχεια ακολούθησε το Αγιουρβεδικό Ολιστικό Ιατρικό σύστημα συνδυάζοντας αρμονικά τη συμβατική ιατρική με τις συμπληρωματικές και εναλλακτικές προσεγγίσεις στα θέματα υγείας, ασθένειας και θεραπείας.
- Το παράλληλο ενδιαφέρον του για την υψηλή τεχνολογία αιχμής και της εφαρμογές της στην Ιατρική, τον οδήγησε στην εξειδίκευση στη χρήση των Θεραπευτικών Laser (Low Level Laser Therapy) στο νοσοκομείο Guys Hospital του Λονδίνου. Εισήγαγε τις πρώτες μονάδες Θεραπευτικών Laser στην Ελλάδα στα μέσα της δεκαετίας του 1980. Ζει και εργάζεται στην Αθήνα στον ιδιωτικό τομέα και από το 1989 είναι Διευθυντής της Μονάδας Θεραπευτικών Laser του Laser Center Αθηνών (http://www.lasercenter.gr). Μέλος του Δ.Σ. της Ελληνικής Εταιρίας Ιατρικών Εφαρμογών Laser (Greek Medical Laser Association), συνεχώς από το 1992.
- Παράλληλα με αρθρογραφία στον ημερήσιο και περιοδικό τύπο σχετικά με την Ολιστική προσέγγιση στην Ιατρική, έχει εκδώσει τρία βιβλία για το Αγιουρβεδικό Ιατρικό Σύστημα:
- Αγιουρβέδα: Εισαγωγή, 1986
- Αγιουρβέδα: Η Επιστήμη της Ζωής, Εγχειρίδιο 1 – Θεωρία, 1996 (νέα έκδοση 2007)
- Αγιουρβέδα: Η Επιστήμη της Ζωής, Εγχειρίδιο 2 – Πράξη, 1998 (νέα έκδοση 2017)
- Από το 1992 διδάσκει το Αγιουρβεδικό Σύστημα στο Natural Health Sciences στην Αθήνα (http://www.nhs.gr), με ειδικά σεμινάρια για ιατρούς, θεραπευτές αλλά και ενημερωτικά σεμινάρια για το ευρύ κοινό. Έχει παρουσιάσει πολλές εργασίες σε ελληνικά και διεθνή σχετικά συνέδρια. Επίτιμο μέλος της Ελληνικής Επιστημονικής Εταιρίας Ayurveda.
- Επιστημονικός διευθυντής της Online Ιατρικής Εγκυκλοπαίδειας στους τομείς της Ομοιοπαθητικής Ιατρικής και του Αγιουρβεδικού συστήματος (http://www.care.gr) και του Ελληνικού site Ayurveda (http://www.ayurveda.gr).
- Ιατρείο: Λ. Συγγρού 217, 17121, Νέα Σμύρνη, Τηλ. 210 9347065, Fax 210 9332161, Email: andrew21@otenet.gr
- Laser Center: Ξάνθου 3 και Ποσειδώνος, 16674, Γλυφάδα, Τηλ. 210 8983123, 210 8983380, Fax 210 8983615 / URL: www.lasercenter.gr