Γενικά
Η γεύση αυτή υπάρχει σε ελάχιστα “τρόφιμα” της καθημερινής μας διατροφής, όπως άλλωστε και η πικρή και η καυτερή. Εάν θέλει δηλαδή κανείς να τις χρησιμοποιήσει θεραπευτικά θα πρέπει να “προσθέσει” αυτές τις γεύσεις στο φαγητό του.
Αυτές οι τρείς γεύσεις υπάρχουν σε αυτά που αποκαλούμε “βότανα” ή “μπαχαρικά” και δεν είναι κάτι με το οποίο θα χορτάσει κανείς (σε αντίθεση βέβαια με τις τρείς πρώτες γεύσεις και ειδικά με τη γλυκιά και την όξινη).
Καφές και τσάι
Ο καφές με την καφεΐνη που περιέχει είναι ένα από τα κατ΄εξοχήν στυφά (και πικρά) τρόφιμα που χρησιμοποιεί ο Δυτικός Κόσμος.
Η προσπάθεια να εξισορροπηθεί η τάση του καφέ να διεγείρει το νευρικό σύστημα, οδήγησε στην ανάμιξή του με γάλα, το οποίο έχοντας έντονη την ποιότητα Kapha, μειώνει και ισορροπεί την αύξηση του Vata που φέρνει η καφεΐνη. Ακόμη βέβαια “καλύτερα” θα είναι να χρησιμοποιήσει κανείς κρέμα γάλακτος που είναι πιό πλούσια σε λιπαρά.
Είναι όμως λάθος ο συλλογισμός που λέει ότι εάν συνδυάσουμε τα δύο άκρα, τότε ο μέσος όρος είναι η ισορροπία. Στην περίπτωση του καφέ με γάλα, αυξάνεται και το Vata και το Kapha και μπορεί να αρχίσουν να εμφανίζονται τα αντίστοιχα προβλήματα.
Η τεΐνη που περιέχεται στο τσάι, έχει λιγότερη τάση για αύξηση του Vata (και γι΄αυτό η ανάμιξη με λίγο γάλα είναι αρκετή για να το “ισορροπήσει”). Ο κλασσικός ινδικός τρόπος παρασκευής του τσαγιού είναι να βράσει κανείς νερό με γάλα μαζί με φύλλα τσαγιού και να προσθέσει και κάποια άλλα βότανα ή μπαχαρικά (chai massala) ανάλογα με την περίπτωση.
Το φρέσκο “πράσινο” τσάι έχει εξαιρετικές θεραπευτικές ιδιότητες για το πεπτικό σύστημα και σκληραίνει και ενισχύει τον βλεννογόνο των εντέρων εμποδίζοντας έτσι την απορρόφηση τοξινών και άλλων επιβλαβών ουσιών, η χρήση του όμως θα πρέπει επίσης να γίνεται έχοντας σαν μέτρο την ιδιοσυγκρασία του κάθε ανθρώπου.
Μέλι
Το μέλι όπως ήδη έχει αναφερθεί στο κεφάλαιο της γλυκειάς γεύσης, έχει σαν γεύση τη γλυκειά (και το όνομά του στα Σανσκριτικά πού είναι “madhu”, σημαίνει “γλυκό”), αλλά η υποβόσκουσα γεύση που οφείλεται στα πολλά μεταλλικά στοιχεία που περιέχει, είναι η στυφή.
Είναι γνωστό ότι υπάρχουν πολλές διαφορετικές ποιότητες μελιού, σε συνάρτηση με την περιοχή όπου βρίσκεται η κυψέλη και τη γύρη που χρησιμοποιείται, την εποχή του χρόνου, κλπ. Τα κλασσικά αγιουρβεδικά κείμενα αναφέρουν οκτώ βασικές ποικιλίες μελιού.
Είναι προφανές ότι το ανθόμελο από γύρη εσπεριδοειδών (πορτοκάλι, λεμόνι), έχει πολύ ελαφριά και ευχάριστη γεύση, ενώ σε αντίθεση το μέλι από κωνοφόρα δένδρα είναι πιό σκούρο, βαρύ και με έντονη γεύση.
Για την Ελλάδα το θυμαρίσιο μέλι έχει πολλές θεραπευτικές ιδιότητες και ταιριάζει ικανοποιητικά στη μέση ιδιοσυγκρασία των Ελλήνων. Έχει αρκετή καυτερή και πικρή ποιότητα και έτσι τονώνει και δροσίζει τον οργανισμό το καλοκαίρι, ενώ τον χειμώνα βοηθά στη διατήρηση της καλής κατάστασης του ανοσοποιητικού συστήματος και μειώνει τα κρυολογήματα και τις λοιμώξεις.
Το μέλι προσφέρει άμεσα διαθέσιμη ενέργεια στον άνθρωπο, ενισχύει την πέψη και δροσίζει όλον τον οργανισμό. Μειώνει το Kapha και βοηθά αποτελεσματικά στην απώλεια βάρους, ανεξάρτητα από το ότι “περιέχει πολλές θερμίδες” κατά τους μοντέρνους διαιτολόγους.
Υπάρχει η άποψη ότι μειώνοντας τις θερμίδες κανείς, αδυνατίζει. Αυτό εν μέρει είναι σωστό, εάν όμως ταυτόχρονα μειώνεται και το Kapha του οργανισμού. Στην αντίθετη περίπτωση, η απώλεια των όποιων κιλών θα φέρει προβλήματα υγείας, ο άνθρωπος θα ξαναπάρει βάρος πολύ σύντομα και το τελικό αποτέλεσμα θα είναι η βλάβη της υγείας του.
Εάν κάποιος διατρέφεται καθημερινά με 1,000 μόνο θερμίδες αλλά αυτές είναι από σοκολάτα, τότε δεν πρόκειται να αδυνατίσει, ενώ εάν πάρει 1,000 πάλι θερμίδες αλλά από μέλι, τότε και θα χάσει βάρος, αλλά και θα δυναμώσει τον οργανισμό του.
Η κατανάλωση μελιού δυναμώνει την όραση και την ομιλία, επιταχύνει την επούλωση πληγών και τραυμάτων, την αποκατάσταση των καταγμάτων των οστών και γενικά ενισχύει τις νοητικές λειτουργίες (μνήμη, κρίση, κλπ).
Διαβάστε επίσης
- Πρωϊνό. Το σημαντικότερο γεύμα της ημέρας
- Καφεϊνη, το διεγερτικό σας
- Λιγότερο αλάτι – περισσότερη γεύση
- Βότανα και μυρωδικά!
- Δοκιμάζοντας ένα κρασί
- Τελείωσε την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και στη συνέχεια ασχολήθηκε με τη Νευρολογία – Ψυχιατρική στην Ελλάδα και την Αγγλία (216 Στρατιωτικό Νοσοκομείο Αλεξανδρουπόλεως, 401 Γενικό Στρατιωτικό Νοσοκομείο Αθηνών, Institute of Psychiatry, The Royal Bethlem and Maudsley Hospitals στο Λονδίνο).
- Ακολούθησε προπτυχιακά και μεταπτυχιακά σεμινάρια σχετικά με την Ομοιοπαθητική Ιατρική στην Αθήνα, στην Ελληνική Εταιρία Ομοιοπαθητικής Ιατρικής (http://www.homeopathy.gr) και το Κέντρο Ομοιοπαθητικής Ιατρικής και στη συνέχεια στην Αγγλία, στην British Faculty of Homeopathy και στο Royal London Homeopathic Hospital (http://www.trusthomeopathy.org) και (https://facultyofhomeopathy.org)
- Στη συνέχεια ακολούθησε το Αγιουρβεδικό Ολιστικό Ιατρικό σύστημα συνδυάζοντας αρμονικά τη συμβατική ιατρική με τις συμπληρωματικές και εναλλακτικές προσεγγίσεις στα θέματα υγείας, ασθένειας και θεραπείας.
- Το παράλληλο ενδιαφέρον του για την υψηλή τεχνολογία αιχμής και της εφαρμογές της στην Ιατρική, τον οδήγησε στην εξειδίκευση στη χρήση των Θεραπευτικών Laser (Low Level Laser Therapy) στο νοσοκομείο Guys Hospital του Λονδίνου. Εισήγαγε τις πρώτες μονάδες Θεραπευτικών Laser στην Ελλάδα στα μέσα της δεκαετίας του 1980. Ζει και εργάζεται στην Αθήνα στον ιδιωτικό τομέα και από το 1989 είναι Διευθυντής της Μονάδας Θεραπευτικών Laser του Laser Center Αθηνών (http://www.lasercenter.gr). Μέλος του Δ.Σ. της Ελληνικής Εταιρίας Ιατρικών Εφαρμογών Laser (Greek Medical Laser Association), συνεχώς από το 1992.
- Παράλληλα με αρθρογραφία στον ημερήσιο και περιοδικό τύπο σχετικά με την Ολιστική προσέγγιση στην Ιατρική, έχει εκδώσει τρία βιβλία για το Αγιουρβεδικό Ιατρικό Σύστημα:
- Αγιουρβέδα: Εισαγωγή, 1986
- Αγιουρβέδα: Η Επιστήμη της Ζωής, Εγχειρίδιο 1 – Θεωρία, 1996 (νέα έκδοση 2007)
- Αγιουρβέδα: Η Επιστήμη της Ζωής, Εγχειρίδιο 2 – Πράξη, 1998 (νέα έκδοση 2017)
- Από το 1992 διδάσκει το Αγιουρβεδικό Σύστημα στο Natural Health Sciences στην Αθήνα (http://www.nhs.gr), με ειδικά σεμινάρια για ιατρούς, θεραπευτές αλλά και ενημερωτικά σεμινάρια για το ευρύ κοινό. Έχει παρουσιάσει πολλές εργασίες σε ελληνικά και διεθνή σχετικά συνέδρια. Επίτιμο μέλος της Ελληνικής Επιστημονικής Εταιρίας Ayurveda.
- Επιστημονικός διευθυντής της Online Ιατρικής Εγκυκλοπαίδειας στους τομείς της Ομοιοπαθητικής Ιατρικής και του Αγιουρβεδικού συστήματος (http://www.care.gr) και του Ελληνικού site Ayurveda (http://www.ayurveda.gr).
- Ιατρείο: Λ. Συγγρού 217, 17121, Νέα Σμύρνη, Τηλ. 210 9347065, Fax 210 9332161, Email: andrew21@otenet.gr
- Laser Center: Ξάνθου 3 και Ποσειδώνος, 16674, Γλυφάδα, Τηλ. 210 8983123, 210 8983380, Fax 210 8983615 / URL: www.lasercenter.gr