Πικρή γεύση στις τροφές

Γενικά

Πικρή γεύση στις τροφέςΟι πικρές τροφές χρησιμοποιούνται γενικά σαν “ορεκτικά”, σε διάφορες πεπτικές διαταραχές, σε ηπατικά προβλήματα και ίκτερο, σε δερματικά προβλήματα, σε πυρετό, παχυσαρκία και διαβήτη.

Όλα αυτά βέβαια ισχύουν, εκτός εάν υπάρχει ήδη υπερβολική αύξηση της Αέρινης Ενέργειας στον οργανισμό (με νευρολογικά προβλήματα, υπερένταση, stress, κολίτιδα, διαταραχές εμμήνου ροής, κλπ), οπότε η πικρή γεύση θα χειροτερεύσει την κατάσταση.

Στην κατηγορία της πικρής γεύσης υπάρχουν πολλά φυτά που έχουν ευεργετικές ιδιότητες, αλλά υπάρχουν και πολλά άλλα με υψηλή περιεκτικότητα σε “δηλητηριώδεις” ουσίες (όπως είναι τα αλκαλοειδή, οι γλυκοσίδες, ο καπνός, η παπαρούνα με τα οπιοειδή, κλπ).

Κουρκουμάς

Πικρή γεύση στις τροφέςΕίναι από τα σπουδαιότερα μπαχαρικά με πικρή γεύση και είναι ένα από τα βασικά συστατικά του “κάρρυ”. Εδώ πρέπει να αναφερθεί ότι το γνωστό σε όλη τη Δύση “κάρρυ”, δεν είναι κάποιο βότανο ή μπαχαρικό, αλλά είναι μίγμα τουλαχιστον έξι μπαχαρικών και μπορεί να έχει διαφορετική σύσταση ανάλογα με την εποχή του χρόνου αλλά και από περιοχή σε περιοχή. Στην Ινδία με τη λέξη “κάρρυ” υποννοείται οποιοδήποτε μπαχαρικό προστεθεί στο φαγητό, είτε είναι καυτερό, είτε πικρό, κλπ.

Μαζί με την πικρή γεύση στον κουρκουμά (turmeric), υπάρχει και λίγη καυτερή και στυφή και σαν ποιότητες έχει το ελαφρύ, το θερμό, το στεγνό και το οξύ.

Έχει καλή δράση στο πεπτικό σύστημα και βοηθά την πέψη. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί μαζί με λίγο ginger σαν ορεκτικό, λίγο πρίν από το κυρίως γεύμα της ημέρας.

Σαν σκόνη εάν προστεθεί λίγη ποσότητα (στη μύτη του κουταλιού) σε ένα ποτήρι ζεστό γάλα, βοηθά πολύ σε κρυολογήματα, βήχα και καταρροή, “στεγνώνοντας” προσωρινά τους βλεννογόνους του αναπνευστικού συστήματος και ανακουφίζοντας τον ασθενή.

Επιταχύνει την παραγωγή ινσουλίνης από το πάγκρεας και βοηθά σημαντικά τον μη ινσουλινοεξαρτώμενο διαβήτη των ενηλίκων (εκεί δηλαδή όπου δεν χρησιμοποιείται ενέσιμη ινσουλίνη).

Ανακουφίζει σχεδόν όλες τις αλλεργικές καταστάσεις, είτε του δέρματος (έκζεμα), είτε του αναπνευστικού (εαρινός κατάρρους, επιπεφυκίτιδες, κλπ). Αυτό γίνεται και μέσω της διατροφής, αλλά και σε τοπική εφαρμογή στην περιοχή της αλλεργικής δερματίτιδας ενός μίγματος από γιαούρτι (που έχει καλές αντιφλογιστικές ιδιότητες) και κουρκουμά.

Η σκόνη του κουρκουμά εάν πασπαλιστεί προσεκτικά πάνω από πληγές, σταματάει γρήγορα την αιμορραγία και έχει αντισηπτικές ιδιότητες.

Αλόη

Πικρή γεύση στις τροφέςΗ κύρια γεύση του χυμού της αλόης είναι η πικρή και η δευτερεύουσα είναι η γλυκιά. Οι ιδιότητές της είναι το βαρύ, το λιπαρό, το γλοιώδες και το κολλώδες.

Χρησιμοποιείται καί εξωτερικά (σε κρέμες, λοσιόν, επιθέματα, κλπ), αλλά και εσωτερικά με το φαγητό, ή αραιωμένος λίγος χυμός μέσα σε χυμό φρούτων ή και απλώς σε νερό.

Μόλις τα τελευταία χρόνια η Δύση αρχίζει να ανακαλύπτει τις θεραπευτικές ιδιότητες αυτού του καταπληκτικού φυτού: βοηθά την πέψη, τονώνει όλο τον οργανισμό και αναζωογοννεί το ανοσοποιητικό σύστημα. Δυναμώνει το ήπαρ και χρησιμοποιείται σε όλες τις περιπτώσεις ηπατίτιδας.

Ο φρέσκος χυμός της αλόης επουλώνει ταχύτατα πληγές, τραύματα και εγκαύματα και αραιωμένος σε νερό ή γάλα σχηματίζει ένα τονωτικό και δυναμωτικό ποτό.

Διαβάστε επίσης