Γενικά
Οι πικρές τροφές χρησιμοποιούνται γενικά σαν “ορεκτικά”, σε διάφορες πεπτικές διαταραχές, σε ηπατικά προβλήματα και ίκτερο, σε δερματικά προβλήματα, σε πυρετό, παχυσαρκία και διαβήτη.
Όλα αυτά βέβαια ισχύουν, εκτός εάν υπάρχει ήδη υπερβολική αύξηση της Αέρινης Ενέργειας στον οργανισμό (με νευρολογικά προβλήματα, υπερένταση, stress, κολίτιδα, διαταραχές εμμήνου ροής, κλπ), οπότε η πικρή γεύση θα χειροτερεύσει την κατάσταση.
Στην κατηγορία της πικρής γεύσης υπάρχουν πολλά φυτά που έχουν ευεργετικές ιδιότητες, αλλά υπάρχουν και πολλά άλλα με υψηλή περιεκτικότητα σε “δηλητηριώδεις” ουσίες (όπως είναι τα αλκαλοειδή, οι γλυκοσίδες, ο καπνός, η παπαρούνα με τα οπιοειδή, κλπ).
Κουρκουμάς
Είναι από τα σπουδαιότερα μπαχαρικά με πικρή γεύση και είναι ένα από τα βασικά συστατικά του “κάρρυ”. Εδώ πρέπει να αναφερθεί ότι το γνωστό σε όλη τη Δύση “κάρρυ”, δεν είναι κάποιο βότανο ή μπαχαρικό, αλλά είναι μίγμα τουλαχιστον έξι μπαχαρικών και μπορεί να έχει διαφορετική σύσταση ανάλογα με την εποχή του χρόνου αλλά και από περιοχή σε περιοχή. Στην Ινδία με τη λέξη “κάρρυ” υποννοείται οποιοδήποτε μπαχαρικό προστεθεί στο φαγητό, είτε είναι καυτερό, είτε πικρό, κλπ.
Μαζί με την πικρή γεύση στον κουρκουμά (turmeric), υπάρχει και λίγη καυτερή και στυφή και σαν ποιότητες έχει το ελαφρύ, το θερμό, το στεγνό και το οξύ.
Έχει καλή δράση στο πεπτικό σύστημα και βοηθά την πέψη. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί μαζί με λίγο ginger σαν ορεκτικό, λίγο πρίν από το κυρίως γεύμα της ημέρας.
Σαν σκόνη εάν προστεθεί λίγη ποσότητα (στη μύτη του κουταλιού) σε ένα ποτήρι ζεστό γάλα, βοηθά πολύ σε κρυολογήματα, βήχα και καταρροή, “στεγνώνοντας” προσωρινά τους βλεννογόνους του αναπνευστικού συστήματος και ανακουφίζοντας τον ασθενή.
Επιταχύνει την παραγωγή ινσουλίνης από το πάγκρεας και βοηθά σημαντικά τον μη ινσουλινοεξαρτώμενο διαβήτη των ενηλίκων (εκεί δηλαδή όπου δεν χρησιμοποιείται ενέσιμη ινσουλίνη).
Ανακουφίζει σχεδόν όλες τις αλλεργικές καταστάσεις, είτε του δέρματος (έκζεμα), είτε του αναπνευστικού (εαρινός κατάρρους, επιπεφυκίτιδες, κλπ). Αυτό γίνεται και μέσω της διατροφής, αλλά και σε τοπική εφαρμογή στην περιοχή της αλλεργικής δερματίτιδας ενός μίγματος από γιαούρτι (που έχει καλές αντιφλογιστικές ιδιότητες) και κουρκουμά.
Η σκόνη του κουρκουμά εάν πασπαλιστεί προσεκτικά πάνω από πληγές, σταματάει γρήγορα την αιμορραγία και έχει αντισηπτικές ιδιότητες.
Αλόη
Η κύρια γεύση του χυμού της αλόης είναι η πικρή και η δευτερεύουσα είναι η γλυκιά. Οι ιδιότητές της είναι το βαρύ, το λιπαρό, το γλοιώδες και το κολλώδες.
Χρησιμοποιείται καί εξωτερικά (σε κρέμες, λοσιόν, επιθέματα, κλπ), αλλά και εσωτερικά με το φαγητό, ή αραιωμένος λίγος χυμός μέσα σε χυμό φρούτων ή και απλώς σε νερό.
Μόλις τα τελευταία χρόνια η Δύση αρχίζει να ανακαλύπτει τις θεραπευτικές ιδιότητες αυτού του καταπληκτικού φυτού: βοηθά την πέψη, τονώνει όλο τον οργανισμό και αναζωογοννεί το ανοσοποιητικό σύστημα. Δυναμώνει το ήπαρ και χρησιμοποιείται σε όλες τις περιπτώσεις ηπατίτιδας.
Ο φρέσκος χυμός της αλόης επουλώνει ταχύτατα πληγές, τραύματα και εγκαύματα και αραιωμένος σε νερό ή γάλα σχηματίζει ένα τονωτικό και δυναμωτικό ποτό.
Διαβάστε επίσης
- Οι τροφές που μας χορταίνουν περισσότερο
- Λιγότερο αλάτι – περισσότερη γεύση
- Βότανα και μυρωδικά!
- Δοκιμάζοντας ένα κρασί
- Τσιγάρο, αλκοόλ και καυτερές τροφές και καρκίνος του στόματος
- Τελείωσε την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και στη συνέχεια ασχολήθηκε με τη Νευρολογία – Ψυχιατρική στην Ελλάδα και την Αγγλία (216 Στρατιωτικό Νοσοκομείο Αλεξανδρουπόλεως, 401 Γενικό Στρατιωτικό Νοσοκομείο Αθηνών, Institute of Psychiatry, The Royal Bethlem and Maudsley Hospitals στο Λονδίνο).
- Ακολούθησε προπτυχιακά και μεταπτυχιακά σεμινάρια σχετικά με την Ομοιοπαθητική Ιατρική στην Αθήνα, στην Ελληνική Εταιρία Ομοιοπαθητικής Ιατρικής (http://www.homeopathy.gr) και το Κέντρο Ομοιοπαθητικής Ιατρικής και στη συνέχεια στην Αγγλία, στην British Faculty of Homeopathy και στο Royal London Homeopathic Hospital (http://www.trusthomeopathy.org) και (https://facultyofhomeopathy.org)
- Στη συνέχεια ακολούθησε το Αγιουρβεδικό Ολιστικό Ιατρικό σύστημα συνδυάζοντας αρμονικά τη συμβατική ιατρική με τις συμπληρωματικές και εναλλακτικές προσεγγίσεις στα θέματα υγείας, ασθένειας και θεραπείας.
- Το παράλληλο ενδιαφέρον του για την υψηλή τεχνολογία αιχμής και της εφαρμογές της στην Ιατρική, τον οδήγησε στην εξειδίκευση στη χρήση των Θεραπευτικών Laser (Low Level Laser Therapy) στο νοσοκομείο Guys Hospital του Λονδίνου. Εισήγαγε τις πρώτες μονάδες Θεραπευτικών Laser στην Ελλάδα στα μέσα της δεκαετίας του 1980. Ζει και εργάζεται στην Αθήνα στον ιδιωτικό τομέα και από το 1989 είναι Διευθυντής της Μονάδας Θεραπευτικών Laser του Laser Center Αθηνών (http://www.lasercenter.gr). Μέλος του Δ.Σ. της Ελληνικής Εταιρίας Ιατρικών Εφαρμογών Laser (Greek Medical Laser Association), συνεχώς από το 1992.
- Παράλληλα με αρθρογραφία στον ημερήσιο και περιοδικό τύπο σχετικά με την Ολιστική προσέγγιση στην Ιατρική, έχει εκδώσει τρία βιβλία για το Αγιουρβεδικό Ιατρικό Σύστημα:
- Αγιουρβέδα: Εισαγωγή, 1986
- Αγιουρβέδα: Η Επιστήμη της Ζωής, Εγχειρίδιο 1 – Θεωρία, 1996 (νέα έκδοση 2007)
- Αγιουρβέδα: Η Επιστήμη της Ζωής, Εγχειρίδιο 2 – Πράξη, 1998 (νέα έκδοση 2017)
- Από το 1992 διδάσκει το Αγιουρβεδικό Σύστημα στο Natural Health Sciences στην Αθήνα (http://www.nhs.gr), με ειδικά σεμινάρια για ιατρούς, θεραπευτές αλλά και ενημερωτικά σεμινάρια για το ευρύ κοινό. Έχει παρουσιάσει πολλές εργασίες σε ελληνικά και διεθνή σχετικά συνέδρια. Επίτιμο μέλος της Ελληνικής Επιστημονικής Εταιρίας Ayurveda.
- Επιστημονικός διευθυντής της Online Ιατρικής Εγκυκλοπαίδειας στους τομείς της Ομοιοπαθητικής Ιατρικής και του Αγιουρβεδικού συστήματος (http://www.care.gr) και του Ελληνικού site Ayurveda (http://www.ayurveda.gr).
- Ιατρείο: Λ. Συγγρού 217, 17121, Νέα Σμύρνη, Τηλ. 210 9347065, Fax 210 9332161, Email: andrew21@otenet.gr
- Laser Center: Ξάνθου 3 και Ποσειδώνος, 16674, Γλυφάδα, Τηλ. 210 8983123, 210 8983380, Fax 210 8983615 / URL: www.lasercenter.gr