Γενικά χαρακτηριστικά
Η καυτερή γεύση σχηματίζεται από τα Λεπτά στοιχεία του Αέρα και του Πυρός και οι βασικές της ποιότητες είναι το ελαφρύ (laghu), το θερμό (ushna) και το ξηρό (ruksha).
Γίνεται αντιληπτή σαν “κάψιμο” στη γλώσσα, αυξάνει την έκκριση σάλιου και εάν είναι έντονη, μπορεί να φέρει και δάκρυα στα μάτια. Το βασικό συστατικό των τροφών που τους δίνει την καυτερή τους γεύση είναι η περιεκτικότητά τους σε αιθέρια έλαια.
Ισχυροποιεί το Vata και το Pitta και μειώνει το Kapha. Έχει καταβολική δράση και “στεγνώνει” όλον τον οργανισμό, μειώνοντας το υδάτινο στοιχείο. Διεγείρει την φωτιά της πέψης (Agni) και έτσι επιταχύνει και ομαλοποιεί την πεπτική λειτουργία.
Τα καυτερά φαγητά αναζωογονούν το σώμα, καθαρίζουν το στόμα και το πεπτικό σύστημα, διεγείρουν και τονώνουν τα νεύρα, χορηγούνται σαν ορεκτικά, απισχναντικά και βοηθούν πολύ στην αντιμετώπιση του παραγωγικού βήχα, των κρυολογημάτων καθώς και του άσθματος. Συνιστώνται ιδιαίτερα σε περιπτώσεις παχυσαρκίας και διαβήτη.
Όλα αυτά βέβαια ισχύουν εαν δεν συνυπάρχει και παράλληλη διαταραχή της Πύρινης Ενέργειας (για παράδειγμα σε ένα έλκος του δωδεκαδακτύλου).
Πώς πρέπει να χρησιμοποιείται η καυτερή γεύση;
Τα αιθέρια έλαια που είναι οι κύριοι φορείς της καυτερής γεύσης μπορούν να χρησιμοποιηθούν θεραπευτικά με τέσσερεις διαφορετικούς τρόπους.
α) ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΧΡΗΣΗ (σαν επιθέματα, για μασσάζ, κλπ)
β) ΕΣΩΤΕΡΙΚΗ ΧΡΗΣΗ (μέσα στην τροφή, σε ροφήματα, κλπ)
γ) ΣΕ ΕΙΣΠΝΟΕΣ (σε ατμούς από νερό που βράζει)
δ) ΣΕ ΥΠΟΚΛΥΣΜΟΥΣ (αποκλειστικά σε περιβάλλον κλινικής)
Η καυτερή τροφή δεν πρέπει να καταναλώνεται απότομα από ανθρώπους που δεν είναι συνηθισμένοι σε αυτήν διότι εύκολα μπορεί να παρουσιαστούν προβλήματα υγείας λόγω της ταχείας αύξησης του Πύρινου στοιχείου στο σύστημά τους.
Αυτό μπορεί να συμβεί εάν κάποιος π.χ. Ευρωπαίος διπλωμάτης συνηθισμένος σε “υδάτινη” κουζίνα (όπως είναι η Γαλλική με τις διάφορες σάλτσες και η Αγγλική με τη μεγάλη χρήση γαλακτοκομικών προϊόντων), χρειαστεί να υπηρετήσει για λίγο χρονικό διάστημα στην πρεσβεία της χώρας του στις Ινδίες, ή το Μεξικό.
Η θερμότητα της γεύσης αυτής κινητοποιεί τον στοματικό αλλά και στομαχικό βλεννογόνο και η παραγωγή περισσότερων πεπτικών ενζύμων βοηθάει την πέψη ακόμα κι γευμάτων που αλλοιώς θα ήταν δύσπεπτα. Εάν μάλιστα η ποσότητα του φαγητού δεν είναι υπερβολική, τότε αυτή η υπερπαραγωγή πεπτικών ενζύμων θα βοηθήσει στο να “καούν” και να απομακρυνθούν τοξίνες και υπολείμματα από παλαιότερες τροφές.
Μια άλλη κατηγορία θετικών επιδράσεων που θα ακολουθήσει, είναι η κινητοποιήση του μεταβολισμού του αποθηκευμένου λίπους στο σώμα και η σταδιακή απώλεια βάρους, η πτώση των επιπέδων χοληστερόλης στο αίμα και η προστασία από αρτηριοσκλήρωση και στεφανιαία νόσο.
Διαβάστε επίσης
- Λιγότερο αλάτι – περισσότερη γεύση
- Βότανα και μυρωδικά!
- Δοκιμάζοντας ένα κρασί
- Η γεύση που δεν ξέχασα
- Στυφή γεύση στις τροφές
- Τελείωσε την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και στη συνέχεια ασχολήθηκε με τη Νευρολογία – Ψυχιατρική στην Ελλάδα και την Αγγλία (216 Στρατιωτικό Νοσοκομείο Αλεξανδρουπόλεως, 401 Γενικό Στρατιωτικό Νοσοκομείο Αθηνών, Institute of Psychiatry, The Royal Bethlem and Maudsley Hospitals στο Λονδίνο).
- Ακολούθησε προπτυχιακά και μεταπτυχιακά σεμινάρια σχετικά με την Ομοιοπαθητική Ιατρική στην Αθήνα, στην Ελληνική Εταιρία Ομοιοπαθητικής Ιατρικής (http://www.homeopathy.gr) και το Κέντρο Ομοιοπαθητικής Ιατρικής και στη συνέχεια στην Αγγλία, στην British Faculty of Homeopathy και στο Royal London Homeopathic Hospital (http://www.trusthomeopathy.org) και (https://facultyofhomeopathy.org)
- Στη συνέχεια ακολούθησε το Αγιουρβεδικό Ολιστικό Ιατρικό σύστημα συνδυάζοντας αρμονικά τη συμβατική ιατρική με τις συμπληρωματικές και εναλλακτικές προσεγγίσεις στα θέματα υγείας, ασθένειας και θεραπείας.
- Το παράλληλο ενδιαφέρον του για την υψηλή τεχνολογία αιχμής και της εφαρμογές της στην Ιατρική, τον οδήγησε στην εξειδίκευση στη χρήση των Θεραπευτικών Laser (Low Level Laser Therapy) στο νοσοκομείο Guys Hospital του Λονδίνου. Εισήγαγε τις πρώτες μονάδες Θεραπευτικών Laser στην Ελλάδα στα μέσα της δεκαετίας του 1980. Ζει και εργάζεται στην Αθήνα στον ιδιωτικό τομέα και από το 1989 είναι Διευθυντής της Μονάδας Θεραπευτικών Laser του Laser Center Αθηνών (http://www.lasercenter.gr). Μέλος του Δ.Σ. της Ελληνικής Εταιρίας Ιατρικών Εφαρμογών Laser (Greek Medical Laser Association), συνεχώς από το 1992.
- Παράλληλα με αρθρογραφία στον ημερήσιο και περιοδικό τύπο σχετικά με την Ολιστική προσέγγιση στην Ιατρική, έχει εκδώσει τρία βιβλία για το Αγιουρβεδικό Ιατρικό Σύστημα:
- Αγιουρβέδα: Εισαγωγή, 1986
- Αγιουρβέδα: Η Επιστήμη της Ζωής, Εγχειρίδιο 1 – Θεωρία, 1996 (νέα έκδοση 2007)
- Αγιουρβέδα: Η Επιστήμη της Ζωής, Εγχειρίδιο 2 – Πράξη, 1998 (νέα έκδοση 2017)
- Από το 1992 διδάσκει το Αγιουρβεδικό Σύστημα στο Natural Health Sciences στην Αθήνα (http://www.nhs.gr), με ειδικά σεμινάρια για ιατρούς, θεραπευτές αλλά και ενημερωτικά σεμινάρια για το ευρύ κοινό. Έχει παρουσιάσει πολλές εργασίες σε ελληνικά και διεθνή σχετικά συνέδρια. Επίτιμο μέλος της Ελληνικής Επιστημονικής Εταιρίας Ayurveda.
- Επιστημονικός διευθυντής της Online Ιατρικής Εγκυκλοπαίδειας στους τομείς της Ομοιοπαθητικής Ιατρικής και του Αγιουρβεδικού συστήματος (http://www.care.gr) και του Ελληνικού site Ayurveda (http://www.ayurveda.gr).
- Ιατρείο: Λ. Συγγρού 217, 17121, Νέα Σμύρνη, Τηλ. 210 9347065, Fax 210 9332161, Email: andrew21@otenet.gr
- Laser Center: Ξάνθου 3 και Ποσειδώνος, 16674, Γλυφάδα, Τηλ. 210 8983123, 210 8983380, Fax 210 8983615 / URL: www.lasercenter.gr