Γενικά
Η μεγαλύτερη κατηγορία όξινων τροφών είναι τα φρούτα. Όλα τα φρούτα όταν είναι άγουρα έχουν έντονα όξινη γεύση και πολλά από αυτά διατηρούν αρκετή οξύτητα και μετά την ωρίμανσή τους.
Είναι γενικά γνωστό σήμερα ότι τα φρούτα είναι πολύ πλούσια σε βιταμίνες. Τα κλασσικά κείμενα του Ayurveda αναφέρονται στα φρούτα και τα οφέλιμα αποτελέσματά τους στον άνθρωπο, περιγράφοντας ακριβώς τα στοιχεία που γνωρίζουμε σήμερα για τις βιταμίνες, χωρίς βέβαια να αναφέρονται σε βιταμίνες “C”, “B”, κλπ, αλλά μόνο στην όξινή τους γεύση.
Τονίζουν με έμφαση την αξία των φρέσκων φρούτων σε μια υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή. Και μάλιστα αναφέρουν ότι τα ιδανικότερα φρούτα (όπως βέβαια και τα λαχανικά και οι άλλες τροφές) είναι τα φρούτα που είναι στην εποχή τους και που βρίσκει κανείς στην περιοχή που ζεί. Εύκολα καταλαβαίνει κανείς το σημερινό πρόβλημα που υπάρχει, όταν με το παγκόσμιο εμπόριο εύκολα βρίσκουμε μπανάνες της Αφρικής στην Ευρώπη και μάλιστα όλο το χρόνο.
Επίσης, με τη χρήση ψυγείων, θερμοκηπίων και λιπασμάτων μπορεί να τρώει κανείς φράουλες το φθινόπωρο και πορτοκάλια το καλοκαίρι. Το ίδιο ισχύει βεβαια και με τα λαχανικά και είναι γνωστή η “μάχη της ντομάτας” (δηλαδή το πόσο αυξήθηκε η τιμή της) πρίν τα Χριστούγεννα και το Πάσχα, ενώ είναι γνωστό σε όποιον αποφασίσει να καλλιεργήσει έστω και μία ντοματιά σε μία γλάστρα στο μπαλκόνι του, ότι ο καρπός θα είναι έτοιμος το καλοκαίρι (περίπου τον Ιούλιο).
Κάτι που θα πρέπει να τονισθεί είναι η ύπαρξη των όξινων ιδιοτήτων σε όλα τα φρούτα, ακόμα και εαν η γεύση τελικά θα είναι γλυκιά. Για παράδειγμα το ώριμο πεπόνι που είναι γλυκό από μόνο του, και η φράουλα που κολυμπάει σε ένα μπόλ με ζάχαρη θα δώσουν γλυκειά γεύση στο στόμα, αλλά ακόμα και έτσι, οι όξινες ποιότητές τους θα περάσουν στον οργανισμό.
Λεμόνι
Είναι το φρούτο με την πιό έντονη όξινη γεύση από όλα τα άλλα, ειδικά το πράσινο λεμόνι (Lime) που είναι και το φρούτο με τη μεγαλύτερη αναλογία σε βιταμίνες. Η ποικιλία του πράσινου λεμονιού κρατάει το πράσινο χρώμα της και μετά την ωρίμανσή των λεμονιών και ο χυμός τους αυξάνει πολύ την έκκριση σάλιου και γαστρικού υγρού, ελαττώνει τα αέρια των εντέρων, δροσίζει τον οργανισμό σε εμπύρετα νοσήματα και στην ηλίαση και βοηθάει σε περιπτώσεις κολίτιδας.
Το (κίτρινο) λεμόνι ήλθε στην Ευρώπη μετά την εκστρατεία του Μεγάλου Αλεξάνδρου και από τότε καλλιεργείται εντατικά σε όλες τις Μεσογειακές χώρες. Περιέχει αρκετή βιταμίνη “C” και ενισχύει την άμυνα του οργανισμού σε κρυολογήματα και καταρροές (το πύρινο στοιχείο της όξινης γεύσης μειώνει το υδάτινο και έτσι μειώνεται η έκκριση βλέννης από τη μύτη κλπ).
Ο χυμός λεμονιού με λίγο αλάτι ελαττώνει τη ναυτία, την τάση για εμετό και ομαλοποιεί την πεπτική λειτουργία, ενώ εάν προστεθεί και μέλι ελαττώνει δραστικά τα αέρια του εντερικού σωλήνα. Σε μεγάλα νοσοκομεία η οξεία ηπατίτιδα Α, αντιμετωπίζεται με ελαφριά διατροφή με άφθονο χυμό λεμονιού και γλυκόζη για την ανακούφιση των ηπατικών κυττάρων.
Πορτοκάλι
Είναι λιγότερο όξινο από το λεμόνι και ειδικά ο χυμός του χρησιμοποιείται στη θεραπευτική σαν πηγή βιταμίνης C σε γρίππες, κρυολογήματα, κλπ. Δεν ενδείκνυται σε περιπτώσεις κατα τις οποίες συνυπάρχει και διαταραχή της Ενέργειας Pitta, όπως για παράδειγμα σε δερματοπάθειες, ή γαστρίτιδα και πεπτικό έλκος
Βατόμουρο
Τα βατόμουρα και ο χυμός τους είναι εξαιρετικά πλούσια σε βιταμίνες και είναι διουρητικά, καθαρίζουν το αίμα, ανοίγουν την όρεξη και γενικά αναζωογονούν και τονώνουν όλον τον οργανισμό.
Χρειάζεται βέβεια προσοχή διότι κυκλοφορούν στα καταστήματα διάφοροι γνωστοί “χυμοί” για παιδιά από βατόμουρο ή φραγκοστάφυλο που ενώ διαφημίζονται σαν πλούσιοι σε βιταμίνη “C”, ένα προσεκτικό διάβασμα των συστατικών τους, αποκαλύπτει περιεκτικότητα σε φυσικό χυμο … 6 %, ενώ το υπόλοιπο είναι ουσιαστικά νερό και ζάχαρη.
Η γεύση του βατόμουρου είναι τόσο ευχάριστη που σήμερα χρησιμοποιείται ευρέως (τεχνητά) για να αρωματιστούν πολλά γλυκίσματα του εμπορίου, αλλά και για να γίνουν πιό εύληπτα διάφορα φαρμακευτικά παρασκευάσματα.
Διαβάστε επίσης
- Ελεύθερες οξειδωτικές ρίζες: ο μεγάλος σαμποτέρ
- Πρωϊνό. Το σημαντικότερο γεύμα της ημέρας
- Υπάρχουν κίνδυνοι από τις βιταμίνες;
- Μιλκ-σέικ αντιοξειδωτικών
- Ούλα και βιταμίνη C
- Τελείωσε την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και στη συνέχεια ασχολήθηκε με τη Νευρολογία – Ψυχιατρική στην Ελλάδα και την Αγγλία (216 Στρατιωτικό Νοσοκομείο Αλεξανδρουπόλεως, 401 Γενικό Στρατιωτικό Νοσοκομείο Αθηνών, Institute of Psychiatry, The Royal Bethlem and Maudsley Hospitals στο Λονδίνο).
- Ακολούθησε προπτυχιακά και μεταπτυχιακά σεμινάρια σχετικά με την Ομοιοπαθητική Ιατρική στην Αθήνα, στην Ελληνική Εταιρία Ομοιοπαθητικής Ιατρικής (http://www.homeopathy.gr) και το Κέντρο Ομοιοπαθητικής Ιατρικής και στη συνέχεια στην Αγγλία, στην British Faculty of Homeopathy και στο Royal London Homeopathic Hospital (http://www.trusthomeopathy.org) και (https://facultyofhomeopathy.org)
- Στη συνέχεια ακολούθησε το Αγιουρβεδικό Ολιστικό Ιατρικό σύστημα συνδυάζοντας αρμονικά τη συμβατική ιατρική με τις συμπληρωματικές και εναλλακτικές προσεγγίσεις στα θέματα υγείας, ασθένειας και θεραπείας.
- Το παράλληλο ενδιαφέρον του για την υψηλή τεχνολογία αιχμής και της εφαρμογές της στην Ιατρική, τον οδήγησε στην εξειδίκευση στη χρήση των Θεραπευτικών Laser (Low Level Laser Therapy) στο νοσοκομείο Guys Hospital του Λονδίνου. Εισήγαγε τις πρώτες μονάδες Θεραπευτικών Laser στην Ελλάδα στα μέσα της δεκαετίας του 1980. Ζει και εργάζεται στην Αθήνα στον ιδιωτικό τομέα και από το 1989 είναι Διευθυντής της Μονάδας Θεραπευτικών Laser του Laser Center Αθηνών (http://www.lasercenter.gr). Μέλος του Δ.Σ. της Ελληνικής Εταιρίας Ιατρικών Εφαρμογών Laser (Greek Medical Laser Association), συνεχώς από το 1992.
- Παράλληλα με αρθρογραφία στον ημερήσιο και περιοδικό τύπο σχετικά με την Ολιστική προσέγγιση στην Ιατρική, έχει εκδώσει τρία βιβλία για το Αγιουρβεδικό Ιατρικό Σύστημα:
- Αγιουρβέδα: Εισαγωγή, 1986
- Αγιουρβέδα: Η Επιστήμη της Ζωής, Εγχειρίδιο 1 – Θεωρία, 1996 (νέα έκδοση 2007)
- Αγιουρβέδα: Η Επιστήμη της Ζωής, Εγχειρίδιο 2 – Πράξη, 1998 (νέα έκδοση 2017)
- Από το 1992 διδάσκει το Αγιουρβεδικό Σύστημα στο Natural Health Sciences στην Αθήνα (http://www.nhs.gr), με ειδικά σεμινάρια για ιατρούς, θεραπευτές αλλά και ενημερωτικά σεμινάρια για το ευρύ κοινό. Έχει παρουσιάσει πολλές εργασίες σε ελληνικά και διεθνή σχετικά συνέδρια. Επίτιμο μέλος της Ελληνικής Επιστημονικής Εταιρίας Ayurveda.
- Επιστημονικός διευθυντής της Online Ιατρικής Εγκυκλοπαίδειας στους τομείς της Ομοιοπαθητικής Ιατρικής και του Αγιουρβεδικού συστήματος (http://www.care.gr) και του Ελληνικού site Ayurveda (http://www.ayurveda.gr).
- Ιατρείο: Λ. Συγγρού 217, 17121, Νέα Σμύρνη, Τηλ. 210 9347065, Fax 210 9332161, Email: andrew21@otenet.gr
- Laser Center: Ξάνθου 3 και Ποσειδώνος, 16674, Γλυφάδα, Τηλ. 210 8983123, 210 8983380, Fax 210 8983615 / URL: www.lasercenter.gr