Άλλες ονομασίες
Ελκώδης κολίτιδα, νόσος Crohn
Σύντομη περιγραφή – ορισμός
’γνωστης αιτιολογίας χρόνια φλεγμονή του εντέρου. Με τον όρο αυτό περιγράφονται δύο παθήσεις με πολλά κοινά κλινικά, παθολογοανατομικά και επιδημιολογικά χαρακτηριστικά: η ελκώδης κολίτιδα και η νόσος του Crohn
Αντιμετώπιση με βελονισμό
Κατά την Παραδοσιακή Κινέζικη Ιατρική η φλεγμονώδης νόσος του εντέρου, εξετάζεται και αντιμετωπίζεται στη βάση των κλινικών συμπτωμάτων που προκαλεί και όχι σαν ξεχωριστή νοσολογική οντότητα. Σε γενικές γραμμές, όπως συμβαίνει με τις παθήσεις του γαστρεντερικού συστήματος, διακρίνονται δύο τύποι συμπτωμάτων: ο τύπος της περίσσειας (πληθώρας) με οξύ κωλικοειδή πόνο και διάρροια ή δυσκοιλιότητα και ο τύπος της ανεπάρκειας (κενού) με βύθιο πόνο, ελάττωση της όρεξης, καταβολή, αδυναμία και επιδείνωση των συμπτωμάτων σε καταστάσεις άγχους ή καταθλιπτικού συναισθήματος. Αν και κατά βάση πάσχει ο Μεσημβρινός του Παχέος Εντέρου, εντούτοις, κάτω από την επίδραση των συναισθηματικών διαταραχών, προσβάλλονται και διαταράσσονται επίσης οι Μεσημβρινοί της Ουροδόχου Κύστης, του Στομάχου, της Καρδιάς και των Πνευμόνων.
Η αντιμετώπιση της νόσου είναι ανάλογη με αυτή που εφαρμόζεται στο σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου. Σημείο κλειδί στη θεραπεία με βελονισμό αποτελεί το ΑΣ 14 (αμέσως κάτω από το στέρνο, στη μέση γραμμή), που μπορεί να συνδυαστεί με μάλαξη (μασάζ) του σημείου Ν1 (στο πέλμα στο όριο πρόσθιου και μέσου τριτημορίου, ανάμεσα στη δεύτερη και τρίτη μεταταρσοφαλαγγική άρθρωση). Τα σημεία αυτά έχουν άμεση και αποτελεσματική δράση σε επώδυνες παθήσεις τις κοιλιάς. ‘Αλλα σημεία που χρησιμοποιούνται είναι το Σ36 (το ισχυρότερο απόμακρο σημείο για γαστρεντερικές διαταραχές, με ισχυρή σπασμολυτική δράση), το Σ25 και ΟΚ25 (πρόσθιο και οπίσθιο σημεία Μου του Παχέος εντέρου), Σ37 (σημείο Χε του Μεσημβρινού του Παχέος Εντέρου) και σημεία των πασχόντων Μεσημβρινών της Ουροδόχου Κύστης, του Στομάχου, της Καρδιάς και των Πνευμόνων. Στην τύπου ανεπάρκειας διαταραχή, είναι δυνατό να εφαρμοσθεί μόνο μόξα στα σημεία Σ25 και ΟΚ25 (πρόσθιο και οπίσθιο σημεία Μου του Παχέος εντέρου), Η13 και ΟΚ20 (πρόσθιο και οπίσθιο σημεία Μου του Σπλήνα) και ΑΣ12 και ΟΚ21 (πρόσθιο και οπίσθιο σημεία Μου του Στομάχου). Οι θεραπείες επαναλαμβάνονται μία με δύο φορές την εβδομάδα και συνήθως απαιτούνται 15 – 20 συνεδρίες. Βελτίωση των συμπτωμάτων αναμένεται μετά την 5η ή 6η συνεδρία. Επειδή η νόσος έχει την τάση να υποτροπιάζει, είναι σκόπιμο οι θεραπείες, με μικρότερο όμως αριθμό συνεδριών, να επαναλαμβάνονται δύο φορές το χρόνο. Η εμπειρία έχει αποδείξει ότι, από τις δύο νοσολογικές οντότητες που απαρτίζουν τη φλεγμονώδη νόσο του εντέρου, η ελκώδης κολίτιδα είναι αυτή που αντιμετωπίζεται αποτελεσματικότερα με το βελονισμό.
Επειδή πρόκειται για χρόνιες παθήσεις που μπορεί να συνοδεύονται από πληθώρα εξωεντερικών εκδηλώσεων, αλλά και επειδή οι ίδιες οι εντερικές εκδηλώσεις μπορεί να είναι ιδιαίτερα σοβαρές, απαιτώντας συχνά νοσοκομειακή αντιμετώπιση, ο ρόλος του βελονισμού είναι απόλυτα συμπληρωματικός στην κλασσική ιατρική και πρέπει πάντα να γίνεται σε συνεργασία με τον ειδικό θεράποντα γιατρό. Σε καμιά περίπτωση δεν επιτρέπεται, η φαρμακευτική θεραπεία στην οποία υποβάλλεται ο ασθενής να διακόπτεται, αλλά οι δόσεις των φαρμάκων μπορούν κάλλιστα να μειωθούν προοδευτικά, ανάλογα με την πορεία και την ανταπόκριση της νόσου.
Διαβάστε επίσης
Απόφοιτος της Στρατιωτικής Σχολής Αξιωματικών Σωμάτων το 1991. Ειδίκευση στην Παθολογία στην Α’ Παθολογική Κλινική του Α.Π.Θ. Μετεκπαίδευση στην Κλινική Ογκολογία. Δίπλωμα στον Ιατρικό Βελονισμό από το European Centre for Peace and Development των Ηνωμένων Εθνών. Γραμματέας της Ιατρικής Εταιρείας Βελονισμού Βόρειας Ελλάδας και εκπρόσωπός της στο Διεθνές Συμβούλιο Ιατρικού Βελονισμού (ICMART).