Άλλες ονομασίες
Manic-depression, mania, manic state, mood disorder, bipolar disorder, μανία, διπολική διαταραχή
Σύντομη περιγραφή – ορισμός
Η μανιοκατάθλιψη ή διπολική διαταραχή είναι η διαταραχή της διάθεσης κατά την οποία το άτομο αντιμετωπίζει την εναλλαγή μανιακών και καταθλιπτικών επεισοδίων.
Πως εμφανίζεται
Συνήθως, η διπολική διαταραχή εμφανίζεται με ένα μανιακό επεισόδιο. Η συνέχεια ποικίλλει. Μετά το αρχικό μανιακό επεισόδιο μπορεί να ακολουθήσει μια φυσιολογική περίοδος, μετά ένα καταθλιπτικό επεισόδιο, μετά μια φυσιολογική περίοδος, μετά ένα μανιακό επεισόδιο, κλπ. Ή το ένα επεισόδιο να διαδεχθεί το ακριβώς αντίθετό του και μετά να ακολουθήσει ένα φυσιολογικό διάστημα και ούτω καθεξής. Σε σπάνιες περιπτώσεις το άτομο μπορεί να περνάει από την μανία στην κατάθλιψη συνεχώς για μεγάλες περιόδους χωρίς μεσοδιαστήματα φυσιολογικής λειτουργίας. Επίσης σπάνια, καταθλιπτικά και μανιακά συμπτώματα εμφανίζονται ταυτόχρονα.
Συμπτώματα μανίας
Ψευδαισθήσεις μεγαλείου, παρανοϊκές ψευδαισθήσεις, μειωμένη ανάγκη ύπνου, ευφορία, γρήγορες και απρόβλεπτες συναισθηματικές αλλαγές, υπερβολική εριστικότητα, καταιγισμό ιδεών, σκέψεις ότι όλα είναι σημάδια με εκείνον ως αποδέκτη, σπατάλη, παραισθήσεις, υπερενεργητικότητα, αυξημένη επιθυμία για σεξ, κακή κρίση, γρήγορη και δυνατή ομιλία, υπερβολικός αριθμός τηλεφωνημάτων και επιστολών, υπερβολή στα αστεία, στο τρέξιμο, στα λογοπαίγνια, υπερβολικό γέλιο, τραγούδι και χορός σε ακατάλληλες περιστάσεις, ασυνήθιστος τρόπος ντυσίματος ως τρόπος προσέλκυσης προσοχής.
Συμπτώματα κατάθλιψης
Θλιμμένη – απελπισμένη διάθεση, ενασχόληση με αποτυχίες ή ανεπάρκειες και έλλειψη αυτοεκτίμησης, συναίσθημα απελπισίας, αποτυχίας και ενοχής, αργή σκέψη, δυσκολία στη συγκέντρωση και στη λήψη αποφάσεων, απώλεια ενδιαφέροντος για την εργασία, για δραστηριότητες και ανθρώπους, υπερβολική ενασχόληση με σωματικά παράπονα, εριστικότητα ή απώλεια ενέργειας, αλλαγές στην όρεξη ή στο βάρος, προβλήματα στον ύπνο, έλλειψη διάθεσης για σεξ, κλάμα, αυτοκτονικές σκέψεις ή πράξεις, υπερβολική χρήση αλκοόλ ή ναρκωτικών ουσιών ως προσπάθεια αυτο-ίασης, έλλειψη επαφής με την πραγματικότητα, απαισιοδοξία σχετικά με το μέλλον.
Χαρακτηριστικά μανιοκατάθλιψης
Οι μανιοκαταθλιπτικοί συνήθως υποτιμούν τα συμπτώματά τους ή δεν μπορούν να αναγνωρίσουν ότι συμπτώματα όπως το άγχος, η αϋπνία, και η δυσκολία συγκέντρωσης αποτελούν το σύνδρομο της κατάθλιψης και όχι μεμονωμένα συμπτώματα με άλλες εξηγήσεις, καθυστερώντας έτσι να αναζητήσουν ιατρική βοήθεια. Σε μερικές περιπτώσεις οι ασθενείς δεν χαρακτηρίζουν το μανιακό επεισόδιο ως ασθένεια αλλά ως χαρακτηριστικό της προσωπικότητάς τους. Ή ακόμα λένε ότι το να είσαι μανιακός σε κάνει να αισθάνεσαι όμορφα αρνούμενοι ότι υποφέρουν από κάποια ασθένεια. Αυτός είναι και ο λόγος που αρκετοί μανιοκαταθλιπτικοί ασθενείς δεν είναι συνεπείς στην φαρμακευτική αγωγή τους, μη θέλοντας να εγκαταλείψουν την καλή διάθεση, την ενέργεια, τον ενθουσιασμό και την φαντασία που τους προσφέρει η μανία.
Σύμβουλος Διαπροσωπικών Σχέσεων. 1998-1999 University of Warwick, Βρετανία Μεταπτυχιακό Δίπλωμα στην Ψυχοθεραπεία. 1999-2000 Counselling & Psychotherapy Central Awarding Body (CPCAB), Βρετανία. 1998-1999 Counselling & Psychotherapy Central Awarding Body, Βρετανία Πιστοποιητικό στις Συμβουλευτικές Δεξιότητες & τη Θεραπευτική Συμβουλευτική (έμφαση στην συμβουλευτική χρηστών ουσιών).