Άλλες ονομασίες
Οδοντοστοιχίες, Μασέλες.
Σύντομη περιγραφή – ορισμός
Οι ολικές οδοντοστοιχίες είναι κινητές (δεν είναι μόνιμα κολλημένες στο στόμα, αλλά μπαίνουν και βγαίνουν) κατασκευές, τοποθετούνται σε ασθενείς που δεν έχουν πλέον δόντια στο στόμα τους και σκοπό έχουν την αποκατάσταση των λειτουργιών της μάσησης και της ομιλίας, αλλά και της αισθητικής του προσώπου.
Οι ολικές οδοντοστοιχίες ήταν μέχρι την ανακάλυψη και καθιέρωση των εμφυτευμάτων, η μοναδική επιλογή που είχαν οι ασθενείς που δεν είχαν πλέον δόντια στο στόμα τους. Σ αυτούς τους ασθενείς, η μάσηση όπως είναι εύκολα κατανοητό, είναι προβληματική, με αποτέλεσμα οι άνθρωποι αυτοί να μην τρέφονται κανονικά. Πέρα απ αυτό, πολλοί απ αυτούς τους ασθενείς είναι ενεργά μέλη της κοινωνία, με αποτέλεσμα το πρόβλημα της ομιλίας και της αισθητικής να είναι εξ ίσου σημαντικό. Οι ολικές οδοντοστοιχίες έρχονται να λύσουν τα προβλήματα αυτά τουλάχιστον εν μέρει.
Κατασκευάζονται από ένα ειδικό υλικό (ακρυλικό) που μιμείται το χρώμα των ούλων πάνω στο οποίο στηρίζονται τα τεχνητά δόντια. Στηρίζονται πάνω στα ούλα με μηχανικό τρόπο (βεντουζάρουν). Εδώ αξίζει να σημειώσουμε ότι όταν ένα δόντι χάνεται, τα ούλα και το κόκαλο που είναι από κάτω απ αυτά σιγά-σιγά με την πάροδο του χρόνου χαμηλώνουν. Αν δεν φροντίσουμε λοιπόν για την αντικατάσταση των δοντιών που έχουμε χάσει όσο το δυνατόν πιο γρήγορα, τότε τα ούλα θα χαμηλώσουν με αποτέλεσμα μεγάλο μέρος της συγκράτησης των οδοντοστοιχιών να χαθεί. Συνέπεια αυτού είναι, να μην είναι σταθερές μέσα στο στόμα και να κουνιούνται όταν ο ασθενής μιλάει ή τρώει, γεγονός πολύ ενοχλητικό.
Οι ολικές οδοντοστοιχίες απαιτούν κάποιο διάστημα προσαρμογής μέχρι κάποιος να τις συνηθίσει γι αυτό ο ασθενής πρέπει να είναι υπομονετικός. Ο οδοντίατρος θα φροντίσει τόσο για την καλή συγκράτηση και την σταθερότητα της (σε συνάρτηση πάντα και με τη κατάσταση των ούλων), όσο και για την καλή αποκατάσταση της αισθητικής του προσώπου. Σήμερα, και με την βοήθεια των εμφυτευμάτων η σταθερότητα των ολικών οδοντοστοιχιών και ως εκ τούτου ο βαθμός αποκατάστασης της ικανότητας μάσησης έχει βελτιωθεί σε πολύ μεγάλο βαθμό. Επειδή όπως είπαμε τα ούλα και το κόκαλο που είναι κάτω απ αυτά υποχωρεί με την πάροδο του χρόνου, μερικές φορές είναι απαραίτητη η προσαρμογή της οδοντοστοιχίας στα νέα δεδομένα με μια διαδικασία γνωστή ως επανεφαρμογή ή γέμισμα της οδοντοστοιχίας. Η διαδικασία αυτή είναι απλή, προσδίδει σταθερότητα στην οδοντοστοιχία και δεν κοστίζει ακριβά.
Διαβάστε επίσης
Χειρουργός Οδοντίατρος. Αποφοίτησε από την Οδοντιατρική Σχολή του ΑΠΘ το 1993. Τον Σεπτέμβριο του 2000 αποφοίτησε από την Εθνική Σχολή Δημόσιας. Υγείας. Ασκεί την Οδοντιατρική στην Αθήνα.